Wykonanie
Szukałam pomysłu na coś prostego, ale innego niż zazwyczaj. Tym sposobem, znalazłam na kwestii smaku pomysł na jajecznicę z
awokado. Smak pozytywnie zaskoczył mnie i mojego mężczyznę. Polecam :)
Asia podaje pół
awokado i 2
jajka na jedną osobę. Zrobiłam więc całe
awokado i 4
jajka i tym sposobem otrzymałam więcej
awokado niż jajecznicy, więc w
sumie było to
awokado z jajecznicą, a nie odwrotnie :) Uważam, że do jednego
awokado powinno się dać ok. 6 - 7
jajek i porcja ta jest na 4 osoby.Potrzebujemy (4 porcje):- dojrzałe
awokado,- 6 - 7
jajek,-
szczypiorek,-
pomidorki koktajlowe,-
cebulka bananowa,-
masło,-
pieczywo,-
sól,-
pieprz.
Awokado obrać i pokroić w pół plastry lub drobniej. Posypać
solą i
pieprzem.
Szczypiorek poszatkować i posypać
awokado.
Pomidorki przekroić na 3 części (3 plastry) i ułożyć na talerzyku.
Cebulkę bananową obrać, przekroić na pół i pokroić w cieniutkie piórka. Potrzepać nią
pomidory. Posypać
solą i
pieprzem.
Pieczywo posmarować
masłem.
Masło rozgrzać na patelni, wbić
jajka, delikatnie posolić. Jajecznica musi
mieć ścięte i
białko i
żółtko. Pod koniec smażenia dodać
awokado ze
szczypiorkiem. Wymieszać. Przełożyć na talerz i gotowe!