ßßß Cookit - przepis na Indyk w cieście z nutą orientu

Indyk w cieście z nutą orientu

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI
400 g fileta z indyka
1/4 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
sok z 1/2 limonki
1/2 puszki mleczka kokosowego
4 łyżki mąki z amarantusa
2 jajka
4 łyżki sosu sojowego TaoTao
1 łyżeczka czerwonej pasty curry TaoTao
3 łyżki sosu chilli czosnkowego TaoTao
3 łyżki sosu z czosnkiem i miodem TaoTao
do smażenia olej ryżowy
do smaku pieprz cayenne
PRZYGOTOWANIE
Fileta umyj i pokrój w kostkę (kawałki około 2 cm). Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Mięso w misce dopraw sokiem z limonki, pokrojoną papryką,sosem sojowym, sosem chilli, sosem czosnkowym i pastą curry. Teraz przygotuj ciasto. Mleczko wymieszaj z mąką z amarantusa, jajkami, pieprzem cayenne. Dobrze wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Masę przelej do mięsa i dokładnie wymieszaj. Na głębokiej patelni rozgrzej olej z ryżu. Nakładaj mieszankę łyżką, wtedy ilość będzie idealna. Podsmażaj z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Podaj z sosem słodko ostrym TaoTao.
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2015/09/indyk-w-ciescie-z-nuta-orientu.html