Wykonanie
SKŁADNIKI:4 plastry
boczku surowego, ja kupiłam gotowe na grilla (te bez panierki)2
pomidory malinowe500 g
bobu2 łyżki domowej
mieszanki przypraw BARBECUE-
czosnek granulowany,
cebula,
pieprz czarny,
papryka słodka,
gorczyca,
pietruszka,
papryka ostra,
jałowiec,
sól morskadodałam jeszcze odrobinę
kminku i
rozmarynułyżka
oleju ryżowegoPRZYGOTOWANIE:Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.Plastry
boczku wysmarować marynatą 2 łyżki domowej
przyprawy barcecue,
kminek,
rozmaryn i
olej. Natrzeć
mięso. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec po 10 minut z każdej strony.
Pomidory pokroić w plasterki.Gotowanie
bobu krok po kroku:Zanim przystąpimy do gotowania,
bób należy dokładnie przepłukać. Możemy ewentualnie zrobić to w ciągu pierwszych 5 minut gotowania. Zwracaj uwagę na to, gdzie i jaki kupujesz
bób. Gotowanie zakończy się sukcesem, jeśli warzywo to kupisz na targu - najlepiej, żeby nie było przechowywane i zapakowane w plastikowy woreczek. Inaczej roślina się dusi, zaczyna kwaśnieć i brzydko pachnieć. Świeży
bób jest intensywnie zielony, jędrny i twardy, ma gładką skórkę i przyjemnie pachnie. Nie ma na nim żadnych plamek.
Bób - gotowanie: ciąg dalszy. Po przepłukaniu warzywa do gotującej się
wody dodajemy płaską łyżeczkę
cukru (na 1 kg) do smaku.
Bób doprawiamy łyżeczką
soli pod koniec gotowania (wrzucamy go do nieosolonej
wody!).Gotowanie młodego
bobu nie powinno przekraczać 15 minut (należy uważać, by się nie rozgotował). Jak rozpoznać dobrze ugotowany bób? Gotowanie tej rośliny powinno zakończyć się pomarszczoną skórką! Dłużej trzeba przyrządzać stary
bób. Gotowanie należy wtedy wydłużyć nawet do 30-50 minut. Uważajmy, by go nie rozgotowywać, bo wówczas
traci swoje cenne właściwości odżywcze.Źródło: http://www.ofeminin.pl/przepisy/bob-gotowanie-d21138.html