Wykonanie
Nigdy nie dodawajmy
cukru.Kompot sam w sobie jest słodki, a stopień słodkości zależy od dodanych
owoców.Nie bójmy się eksperymentować ze
smakami w kompocie – w rezultacie jest często zaskakująco smaczny. Możemy na przykład podawać go na ciepło z dodatkiem podprażonych
płatków migdałowych. Pamiętajmy jednak, że prostota jest podstawą tajemnicy kompotu.Źródło: http://dziecisawazne.pl/kompot-tradycyjny-zdrowy-napoj/
SKŁADNIKI:3 szklanki czerwonych
porzeczek3 szklanki
agrestu1 litrowa miseczka
wiśni1 litrowa miseczka
czereśni6 listków
mięty ogrodowejPRZYGOTOWANIE:W garnku zagotuj 2 litry
wody. Gdy będzie gorąca dodaj
owoce. Przykryj i gotuj 30-40 minut. Ja dodałam jedną łyżkę
miodu gdy kompot był lekko przestudzony, tzn. był ciepły ale nie gorący.