Wykonanie
Sezon
truskawkowy się skończył, gdy na działce zagościły dorodne
wiśnie i
porzeczki. Czerwone zebrałam najpierw, a z ostatnim zbiorem
wiśni zebrałam również
czarne porzeczki. Krzaczki są jeszcze
młode, więc
porzeczek miałam jedynie kilogram. Wówczas zrodziła się myśl, by połączyć je z
wiśniami. Efekt był taki, że
marmolada stała się ulubionym smakołykiem moim i córki :D Mężowi też bardzo smakuje, ale on się nie liczy, bo jemu wszystko co słodkie smakuje.
Składniki:1 kg czarnych
porzeczek1 kg wydrylowanych
wiśni1 kg
cukruPorzeczki i
wiśnie wsypać do dużego garnka z grubym
spodem. Zagotować. Wsypać
cukier gotować na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotową
marmoladę przełożyć do czystych i gorących słoików, zakręcić je i odwrócić do góry dnem. Przykryć ręcznikiem i zostawić do wystygnięcia..