Wykonanie

Hipokrates (ojciec medycyny) używał
octu jabłkowego już około 400 lat p.n.e. doceniając jego prozdrowotne właściwości:Zapobiegnie kamieniom pęcherza i infekcjom układu moczowegoWzmocnienie systemu immunologicznegoPoprawa kondycji fizycznejŁagodzenie objawów zapalenia stawów i dny moczanowejOgraniczenie infekcji w obrębie zatok i gardłaObniżenie wysokiego poziomu cholesteroluLeczenie trądzikuOchrona przed zatruciem pokarmowymPobudzenie metabolizmu, co wspomaga utratę wagiWspomaganie trawienia i leczenie zaparćZapobieganie zmęczeniu
mięśni po ćwiczeniachZwalczanie alergii u ludzi i zwierzątZrób go sama:KROK 1Do przyrządzenia
octu jabłkowego przygotuj:
jabłka, malakser lub tarkę, słoik i gazę.
Jabłka dokładnie umyj. Wszystkie naczynia potrzebne do przyrządzenia
octu jabłkowego wymyj dokładnie
wodą z
octem spirytusowym. Po occie
spirytusowym opłucz naczynia przegotowaną
wodą.
Jabłka pokrój na małe kawałki. Nie obieraj skórek, ale za to wyrzuć ogryzki.KROK 2Pokrojone
jabłka zmiksuj w malakserze lub zetrzyj na tarce.KROK 3Powstałą pulpę
jabłkową przecedź przez gazę. Dokładnie odciśnij sok.KROK 4Wlej sok do czystego słoika i przykryj gazą. Wstaw słoik do chłodnego pomieszczenia (7-15°C) na 4 tygodnie. W międzyczasie ze słoika zacznie wydobywać się zapach
alkoholu.KROK 5Po około 4 tygodniach, kiedy zapach
alkoholu zniknie, przecedź
ocet jeszcze raz. Ponownie wlej go do słoika i pod przykryciem z gazy wstaw do chłodnego pomieszczenia na kolejne 4 tygodnie.KROK 6Dojrzały
ocet przelej do butelek i zakorkuj.

SOS DO SAŁATKI:40 ml
octu jabłkowego10 ml
oliwy z oliwek10 ml
oleju rzepakowego2 utarte ząbki
czosnku (tarka o najmniejszych oczkach)1 łyżeczka suszonego
lubczyku1 łyżeczka suszonego
chilliDo sałatki potrzebujesz:mix
sałat z
rucolą1 pęczek
rzodkiewek1 duża
cebula czerwona4
pomidory1
czerwona papryka



