ßßß Cookit - przepis na Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Hipokrates (ojciec medycyny) używał octu jabłkowego już około 400 lat p.n.e. doceniając jego prozdrowotne właściwości:
Zapobiegnie kamieniom pęcherza i infekcjom układu moczowego
Wzmocnienie systemu immunologicznego
Poprawa kondycji fizycznej
Łagodzenie objawów zapalenia stawów i dny moczanowej
Ograniczenie infekcji w obrębie zatok i gardła
Obniżenie wysokiego poziomu cholesterolu
Leczenie trądziku
Ochrona przed zatruciem pokarmowym
Pobudzenie metabolizmu, co wspomaga utratę wagi
Wspomaganie trawienia i leczenie zaparć
Zapobieganie zmęczeniu mięśni po ćwiczeniach
Zwalczanie alergii u ludzi i zwierząt
Zrób go sama:
KROK 1
Do przyrządzenia octu jabłkowego przygotuj: jabłka, malakser lub tarkę, słoik i gazę. Jabłka dokładnie umyj. Wszystkie naczynia potrzebne do przyrządzenia octu jabłkowego wymyj dokładnie wodą z octem spirytusowym. Po occie spirytusowym opłucz naczynia przegotowaną wodą. Jabłka pokrój na małe kawałki. Nie obieraj skórek, ale za to wyrzuć ogryzki.
KROK 2
Pokrojone jabłka zmiksuj w malakserze lub zetrzyj na tarce.
KROK 3
Powstałą pulpę jabłkową przecedź przez gazę. Dokładnie odciśnij sok.
KROK 4
Wlej sok do czystego słoika i przykryj gazą. Wstaw słoik do chłodnego pomieszczenia (7-15°C) na 4 tygodnie. W międzyczasie ze słoika zacznie wydobywać się zapach alkoholu.
KROK 5
Po około 4 tygodniach, kiedy zapach alkoholu zniknie, przecedź ocet jeszcze raz. Ponownie wlej go do słoika i pod przykryciem z gazy wstaw do chłodnego pomieszczenia na kolejne 4 tygodnie.
KROK 6
Dojrzały ocet przelej do butelek i zakorkuj.
SOS DO SAŁATKI:
40 ml octu jabłkowego
10 ml oliwy z oliwek
10 ml oleju rzepakowego
2 utarte ząbki czosnku (tarka o najmniejszych oczkach)
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżeczka suszonego chilli
Do sałatki potrzebujesz:
mix sałat z rucolą
1 pęczek rzodkiewek
1 duża cebula czerwona
4 pomidory
1 czerwona papryka
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2015/03/saatka-z-octem-jabkowym.html