Wykonanie
Bardzo lubię mieszać ze sobą różne smaki. Czasami miewam na kilka rzeczy do jedzenia jednocześnie.Tym razem były to
śledzie ale i również
kiszone ogórki. Więc postanowiłam troszkę poeksperymentować i stworzyć swoją własną przystawkę tudzież po prostu misz masz
śledziowo-
ogórkowy.Składniki:duży słoik
ogórki kiszone - ja miałam jakoś z 8 takich średnich300-400 g
śledzi a'la
matias w leju100 ml
oliwy z oliwekcukier 3 łyżeczki
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka2 duże
cebulePrzygotowanie:
Ogórki obieramy i kroimy na plasterki. Przekładamy do słoika. Zasypujemy to
pieprzem i
cukrem. Zamykamy słoik i mieszamy
ogórki z dodatkiem
pieprzu i
cukru. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia.Po upływie tego czasu, do słoika z
ogórkami dolewamy troszkę
oleju ze
śledzi.
Śledzie kroimy na kawałki( mogą to być kostki ) i przekładamy do słoika
Cebulę możemy pokroić w piórka, krążki lub posiekać. Również dodajemy do słoika. Całość zalewamy
oliwą z oliwek. Zamykamy i mieszamy. Odstawiamy na kolejny dzień do lodówki i gotowe.
Smacznego !!!