ßßß Cookit - przepis na Babeczki czekoladowo-piernikowe z bitą śmietaną i truskawkamki

Babeczki czekoladowo-piernikowe z bitą śmietaną i truskawkamki

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na babeczki, które robiłam w Sylwestra. Karnawał w pełni, a takie małe słodkości idealnie pasuja na karnawałowe przyjęcia z przyjaciólmi. To zresztą moje ulubione połączenie...truskawki, maliny, śmietana i czekolada, tworzą kompletna całość,
Składniki na ciasto:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżka masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyzeczki czekolady w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 laski wanili
Składniki na wypełnienie babeczek:
300 g śmietany kremówki
2 łyzki cukru pudru
truskawki, mrożone maliny, listki mięty i gwiazdki z lukru do dekoracji
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać mleko, podgrzać i dodać masło oraz ziarenka z połowy laski wanilii, dokładnie wymieszać i odstwić. Jajka ubić z cukrem. Do ubitych jajek wolnym strumieniem wlewać mleko ciągle mieszając. Na samym końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem i czekoladę w proszku. Jeszcze raz wymieszać. Formę do mufinek wyłożyć papilotkammi i wlać ciasto do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 170 stopni C przez około15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. W międzyczasie ubić schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i przełożyć ja do szprycy. Za pomoca wykrawacza wyciać z babeczek środki, uważajac aby dno pozostawić w całości, posypać cukrem pudrem. Powstałe otwory w babeczkach napełnić bitą smietaną oraz udekorować babeczki po wierzchu. Na koniec na śmietanowych rozetkach ułożyć truskawki, maliny, listki mięty, gwiazdki i snieżynki. Smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2015/01/babeczki-czekoladowo-piernikowe-z-bita_28.html