ßßß
Składniki na ciasto:2 jajka1/2 szklanki mleka3/4 szklanki cukru1 szklanka mąki1 łyżka masła1 łyżeczka przyprawy do piernika2 łyzeczki czekolady w proszku1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 laski wanili
Składniki na wypełnienie babeczek:300 g śmietany kremówki2 łyzki cukru pudrutruskawki, mrożone maliny, listki mięty i gwiazdki z lukru do dekoracjicukier puder do posypania
Sposób przygotowania:Do garnka wlać mleko, podgrzać i dodać masło oraz ziarenka z połowy laski wanilii, dokładnie wymieszać i odstwić. Jajka ubić z cukrem. Do ubitych jajek wolnym strumieniem wlewać mleko ciągle mieszając. Na samym końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem i czekoladę w proszku. Jeszcze raz wymieszać. Formę do mufinek wyłożyć papilotkammi i wlać ciasto do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 170 stopni C przez około15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. W międzyczasie ubić schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i przełożyć ja do szprycy. Za pomoca wykrawacza wyciać z babeczek środki, uważajac aby dno pozostawić w całości, posypać cukrem pudrem. Powstałe otwory w babeczkach napełnić bitą smietaną oraz udekorować babeczki po wierzchu. Na koniec na śmietanowych rozetkach ułożyć truskawki, maliny, listki mięty, gwiazdki i snieżynki. Smacznego!