Wykonanie
Co prawda tegoroczne lato zmierza ku schyłkowi, ale dobry chłodnik, nigdy nie jest zły. Dzisiaj zapraszam na jego hiszpańską wersję.
Pomidorów i
papryki na działce i placach
opór, więc tym bardziej polecam.
Składniki:1 kg mięsistych
pomidorów1
czerwona papryka2 ząbki
czosnku4 kromki weki bez skórki1 średni
ogórek2 łyżki
octu jabłkowego5 łyżek
oliwy z oliwek200 ml
bulionu z warzywDodatkowo :4 kromki weki1 łyżka
masło2 zabki
czosnkuświeże listki
bazylii1
szalotka1/2
żółtej paprykiSposób przygotowania:Wekę pokroić w kawałki i zalać
wodą, po 2-3 minutach odcisnąć.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki,
paprykę podpiec na ogniu ( ja skorzystałam z palnika), owinąć folią i również obrać ze skórki.
Ogórka obrać, pozbawić pestek i pokroić w kawałki.
Czosnek przecisnąć przez praskę.W blenderze umieścić odsączony
chleb,
pomidory,
ogórka i
paprykę. Dodać
ocet,
oliwę,
czosnek i zmiksować.Następnio małym strumieniem dolewać
bulion. Doprawić
solą i
pieprzem. Gotową zupę umieścić na godzinę w lodówce. W międzyc
zasie kromki
bułki natrzeć
czosnkiem, posmarować
masłem i pokroić w kostkę. Wstawić do piekarnika nagrznego na 180 stopni na 10 minut, aż będą chrupiące.Chłodnik podawać z grzankami, listkami
bazyli, pokrojona w kosteczkę
papryką i plasterkami
szalotki...Smacznego :-)