ßßß Cookit - przepis na Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik

Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik

nazwa

Wykonanie

Co prawda tegoroczne lato zmierza ku schyłkowi, ale dobry chłodnik, nigdy nie jest zły. Dzisiaj zapraszam na jego hiszpańską wersję. Pomidorów i papryki na działce i placach opór, więc tym bardziej polecam.
Składniki:
1 kg mięsistych pomidorów
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
4 kromki weki bez skórki
1 średni ogórek
2 łyżki octu jabłkowego
5 łyżek oliwy z oliwek
200 ml bulionu z warzyw
Dodatkowo :
4 kromki weki
1 łyżka masło
2 zabki czosnku
świeże listki bazylii
1 szalotka
1/2 żółtej papryki
Sposób przygotowania:
Wekę pokroić w kawałki i zalać wodą, po 2-3 minutach odcisnąć. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, paprykę podpiec na ogniu ( ja skorzystałam z palnika), owinąć folią i również obrać ze skórki. Ogórka obrać, pozbawić pestek i pokroić w kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
W blenderze umieścić odsączony chleb, pomidory, ogórka i paprykę. Dodać ocet, oliwę, czosnek i zmiksować.Następnio małym strumieniem dolewać bulion. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę umieścić na godzinę w lodówce. W międzyc zasie kromki bułki natrzeć czosnkiem, posmarować masłem i pokroić w kostkę. Wstawić do piekarnika nagrznego na 180 stopni na 10 minut, aż będą chrupiące.
Chłodnik podawać z grzankami, listkami bazyli, pokrojona w kosteczkę papryką i plasterkami szalotki...Smacznego :-)
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/08/gazpacho-czyli-hiszpanski-chodnik.html