Wykonanie
Smaczne danie, idealne na upalne dni.Gazpacho to tradycyjny, andaluzyjski chłodnik, więc zostajemy dalej w temacie
EURO 2012 (kulinarnie) i wczorajszego meczu Hiszpania-Chorwacja (który mnie lekko rozczarował).Nazwa gazpacho pochodzi się najprawdopodobniej od łacińskiego słowa caspo, co oznacza drobne kawałki. Nie wiadomo, jak ta zupa dotarła do Andaluzji. Być może przepis na gazpacho przekazali Hiszpanom Maurowie.GAZPACHO
Składniki (dla 2 osób):2 duże, dojrzałe
pomidory,1
żółta papryka,1
ogórek,2 ząbki
czosnku,1
szalotka,1 kromka
pszennego pieczywa (namoczonego w wodzie),2 łyżki
octu balsamicznego (użyłam białego),3 łyżki
oliwy z oliwekgarść posiekanej świeżej
bazylii,+ew. 1/2 l
soku pomidorowego (nie dodawałam).Jak to zrobić?
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Paprykę i
ogórka myjemy, również kroimy w kostkę.
Szalotkę i
czosnek drobno siekamy. Odkładamy około 1/5 warzyw . Kromkę obrywamy ze skórki, moczymy w wodzie i odciskamy.
Pieczywo, pokrojone warzywa,
ocet i
oliwę miksujemy. Przyprawiamy
pieprzem i ew.
solą. Odkładamy na około 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy odłożonymi wcześniej warzywami i
bazylią.
buen provecho!