Wykonanie
Wczoraj zrobiłam parę słoiczków
marynowanej cukinii na zimę i pomyślałam, że podzielę się z
Wami przepisem.
Cukinia w
oliwie jest jednym z moich ulubionych
przetworów letnich, idealna jako przekąska lub dodatek do bruschetta.Każdy przygotowany przeze mnie w ten sposób słoiczek
cukinii w lecie, cieszy mnie swoim świeżym i delikatnym smakiem w zimie.
Cukinie i
bakłażany w
oleju są typowym
przetworem regionu Apulia i Kalabria.Zapraszam;-)

Składniki na jeden duży słoik:4
cukinie(850 g)500 ml
octu winnego100 ml
wody6 listków
szałwii2 listki
miętys ó l
olio d'olivaPrzygotowanie:
Cukinie myjemy, osuszamy i odcinamy końcówki. Kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Najlepiej maszynką do
chleba.

Plastry
cukinii kroimy wszeż na dość cienkie słupki.

Pociętą
cukinie układamy w misce i przesypujemy
solą.Nakładamy na wierzch naczynie np. talerz i na to coś ciężkiego np. garnek wypełniony
wodą lub kamień.

Po 2-3 godzinach wyciskamy
cukinie.Możemy wyciskać na durszlaku dociskając
cukinie np. garnkiem.
Cukinie muszą być bez
wody!Przygotowujemy marynatę -
ocet winny mieszamy z
wodą.Oczywiście ilość marynaty musicie dostosować do ilości
cukinii, które chcecie zakonserwować.
Cukinie wrzucamy na wrząca marynatę i gotujemy, od momentu powtórnego zawrzenia, 5 minuty.

Odcedzamy
cukinię i studzimy.Ponownie odciskamy
cukinię tym razem z marynaty i studzimy.
Cukinie muszą być bez
wody!Układamy warstwami w słoiku
cukinie na przemian z pociętą
miętą i
szałwią.Zlewamy
oliwą.
Cukinie muszą być przykryte przez
oliwę.Po paru dniach sprawdzamy czy warzywa znajdują się pod poziomem
oleju.Ewentualnie dolewamy.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)