Wykonanie
Scroll down for EnglishZima w pełni. Zimno, pochmurnie i wilgotnie. W zimowe wieczory nic tak nie poprawia humoru, jak odrobina czegoś ciepłego. Grzaniec z
wina mi się znudził. Warto więc od czasu do czasu dla odmiany zrobić coś innego ;-)Podczas mojej ostatniej wizyty w Polsce w jednej sieciówce skosztowałam grzaniec z cydru, małe odkrycie! Zasmakował mi taki lekki grzaniec, o wiele lepszy od grzanego
wina!Można się cieszyć takim grzańcem po południu albo wieczorem, nie jest mocny. To doskonały
napój do picia we dwoje.Zapraszam ;-)
Składniki:600 ml cydru50 ml białego
wytrawnego wina2
goździki10 suchych
owoców żurawiny2 gwiazdki
anyżku gwiazdkowego2 ziarnka
kardamonu4 laski
cynamonu4 łyżeczki
brązowego cukru4 plastry
pomarańczy2 plastry
cytrynykropla esencji waniliowejPrzygotowanie:
Pomarańczę i
cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Łączymy wszystkie składniki w rondelku. Podgrzewamy cydr z
przyprawami i
cukrem pod przykryciem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 5 minut. Sprawdzamy słodkość i jeśli trzeba dodajemy
cukru do smaku. Wyjmujemy plasterki
pomarańczy. Filtrujemy przez gazę. Nalewamy do szklaneczek i podajemy natychmiast.Polecam również:Grzaniec kalejdoskopowyJak zrobić włoskie Bombardino?Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionMulled ciderIngredients:600 ml cider50 ml dry white
wine2 cloves10 dried cranberries2 star anise star2 grains of cardamom4 cinnamon sticks4 teaspoons brown sugar4 slices of orange2 slices of lemona drop of vanilla essenceDirections:
Pour the cider and
wine into a large pan. Add all the spices and turn the heat up. Once boiling, turn down to a simmer and leave to tick away for 5minutes.As everything infuses you'll get delicious layers of flavour. Taste it and add sugar as you like. You don't want it sweet; you just want the sugar to join the spices in a harmonious taste.