ßßß Cookit - przepis na La torta Angelica

La torta Angelica

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Torta Angelica( w dosłownym tłumaczeniu ciasto anielskie)to przepyszne ciasto drożdżowe, które robi się na święta Bożego Narodzenia we Włoszech.
Z wyglądu wydaje się skomplikowane do zrobienia, w praktyce wygląda to bardzo prosto. Przyjemnie miękkie, zachowujące świeżość nawet do trzech dni po upieczeniu. Ciasto elastyczne i jest podobne konsystencją do brioche. Wyjątkowość tego ciasta polega na tym, że dzięki sposobu jakim jest zrobione można zobaczyć wypełnienie. To jedno z tych ciast, które "powala" wyglądem.
Przepis został stworzony przez siostry Simili, bliźniaczki pochodzące z Bolonii, znane na całym świecie z przepisów na chleb.
Zapraszam ;-)
Składniki:
Rozczyn drożdżowy
135 gr mąki Manitoba
13 g drożdży
75 g wody
Ciasto
450 gr mąki Manitoba
75 g cukru
120 gr ciepłego mleka
3 żółtka
3 g soli
120 g masła
Lukier
4 łyżki cukru pudru
1 białko
Glazura
50g masła
Wypełnienie
125 g łezek czekoladowych
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozczynu drożdżowego. Wlewamy ciepła wode do miski, dodajemy łyżeczką słodu lub cukru i dodajemy rozdrobnione drożdże.
Mieszamy do rozpuszczenia składników, następnie dodajemy mąkę.
Ugniatamy do uzyskania gładkiej mieszaniny, które formujemy w kulę.
Przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na pół godziny(musi podwoić swoja objętość). Jak macie czas, możecie zrobić rozczyn dzień wcześniej, ja tak zrobiłam.
W międzyczasie szykujemy ciasto. Kroimy masło w drobną kostkę i pozostawiamy do zmiękczenia w temperaturze pokojowej. Wlewamy cukier do mleka, dodajemy żółtka, następnie trzepiemy je trzepaczką.
Dodajemy sól i mąkę.
Zaczynamy zagniatać. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto co najmniej 10 minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ścianek misy.
Gdy rozczyn będzie gotowy, dodajemy go do otrzymanej mieszaniny. Mieszamy razem aż wszystko będzie jednolite. Przekładamy do natłuszczonej miski, zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na co najmniej dwie godziny, aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, szybko je zagniatamy i rozwałkujemy na prostokąt.
Smarujemy masłem i posypujemy łezkami czekoladowymi.
Następnie zawijamy w roladę, pozostawiające koniec na spodzie. Rozcinamy roladę w połowie nożem o cienkim ostrzu posypanym mąką.
Następnie dzielimy na dwie części i zaczynamy splatać razem starając się utrzymać wyciętą część na gorze, tak że wypełnianie będzie na wierzchu.
Utworzoną plecionkę łączymy w pączka. Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy roztopionym masłem i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu 30-40 minut, aż podwoi swoją objętość. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. W połowie pieczenia patrzymy czy nasze ciasto nie jest zbytnio przypieczone, jeśli tak przykrywamy folią i dalej pieczemy. W międzyczasie szykujemy lukier, mieszamy białko z cukrem pudrem. Wyciągamy ciasto z piekarnika, polewamy lukrem i studzimy na kratce.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
In the English version
The Recipe for Italian Cake Angelica
Ingredients:
Brew
135 gr flour Manitoba
13 g yeast
75 g water
Cake
450 gr flour Manitoba
75 g sugar
120 g of warm milk
3 egg yolks
3 g of
120 g butter
Frosting
4 tablespoons granulated sugar
1 egg white
Glaze
50g butter
Fulfillment
125 g chocolate teardrops
Directions:
First prepare the brew. Mix 75 g water, yeast, with 135 gr flour Manitoba, give it a good mix-up, roll into a ball, cover with a film and leave to come to for an hour.
Meanwhile get busy on the dough. Take milk, add sugar, salt, yolks and the remaining 450 gr flour Manitoba. Knead dough. After that add soft butter and knead for not less than 10 minutes so that the dough gets elastic and won’t stick to the sides of the dish. Mix the dough with the brew that has come to and leave to ferment for 2-3 hours. When the dough has swelled to twice its original volume, place it onto a table sprinkled with flour and roll it thin with a rolling pin, and smear with butter. Sprinkle chocolate teardrops all over the dough and fold it into a roll. Cut the roll along into 2 parts and entwine them cut-open side up and form into a pocket-shaped bun. Set it onto a baking tray and let it come to, for an hour. Then smear with butter and place into the oven pre-heated to 200 degrees; bake for 30 minutes, then bring down the heat to 180 degrees and bake for another 15 minutes. Ready bun sprinkle with powdered sugar.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/11/la-torta-angelica.html