Wykonanie
Jedliście kiedyś
cykorię pieczoną w piekarniku ? Lubicie to warzywko ? Wiem, że nie każdy lubi. Obiecuję jednak, że tak zrobioną polubicie. Po upieczeniu
cykoria robi się słodsza i delikatniejsza, bez typowej dla niej goryczy.Ja zjadłam w ten sposób zaserwowaną u znajomych na kolację i od tamtej
pory często robię.Zapraszam ;-)
Składniki:
cykorieoliwasól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Cykorie opłukujemy, odcinamy twarde końcówki, usuwamy zniszczone listki i delikatnie przecinamy na pół. W żaroodpornym naczyniu układamy
cykorie jedną obok drugiej, doprawiamy
solą i
pieprzem, polewamy
oliwą. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.Podajemy na gorąco !Tak przygotowaną
cykorię możemy podać jako dodatek do
mięsa z grilla.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)