Wykonanie
Nic mi nie
daje przyjemności w czasie moich wakacji, jak zwiedzenie miejsc i wypróbowanie restauracji czy pizzerii z mojej listy.Tak, mam mały notes w którym są miejsca czy wakacje, które chcę zaliczyć.Od kiedy widziałam film "Jedz,
módl się, kochaj" z Julią Roberts, zawsze mówiłam jak
będę w Neapolu to wstąpię da Michele.I tak też się stało.
Żadna wizyta w Neapolu nie będzie kompletna bez zjedzenia pizzy w tej legendarnej pizzerii.
W 1870 r. rodzina Condurro rozpoczęła to, co miało stać się długą tradycją twórców mistrzowskiej pizzerii w centrum Neapolu.Michele otworzył swoją pierwszą pizzerię w 1906 roku, w miejscu w którym obecnie znajduje się Szpital Ascalesi, którego konstrukcja zmusiła rodzinę Condurro do przeprowadzki. W 1930 roku pizzeria został przeniesiona do swojej obecnej lokalizacji, w Via Cesare Sersale.Ta mała, raczej nijaka pizzeria od 1870 roku robi najlepszą marinarę i margheritę, często opisywana przez ekspertów i dziennikarzy jako "“the Sacred Temple of Pizza".
W czym tkwi siła?Jak mawiał założyciel Condurros " Istnieją tylko dwa rodzaje neapolitańskiej pizzy, Marinara i Margherita, a reszta to śmieci i nie powinny być używane do produkcji pizzy, mogłyby tylko zmienić jej słynną autentyczność i smak".To sprawia też, że zamawianie jest łatwe nawet dla osób z
zerowym pojęciem
języka włoskiego.Jeśli lubisz prostotę, to jest to miejsce dla Ciebie. Mała skromna pizzeria, bez żadnych ozdób, z wyjątkiem kafelek białych i zielonych.Nie jest tajemnicą, że naturalne świeże składniki oraz sprawdzone metody na ciasto do pizzy na zakwasie są kluczem sukcesu da Michele.Rodzina, tradycja, doświadczenie i naturalne składniki, łączą proste danie w arcydzieło. Wykonane z miłością i troską, staje się sztuką, która cieszy wszystkie zmysły.Pizza Da Michele nie jest przereklamowana.Więc oto mój werdykt: jest to najlepsza pizza, jaką kiedykolwiek
jadłam. Mój mąż i ja zamówiliśmy dwie Margherity. Oboje wypolerowaliśmy nasze talerze.Ciasto było puszyste, chrupiące, i odpowiednio spalone w piecu. Brzmi to tak prosto, ale nie ma nic niezwykłego do pierwszego kęsa.Menu
drinków jest również proste. Wyszliśmy płacąc € 12!Miło widziany napiwek;-)
Na pewno
wrócę i
będę czekać na stolik, choć na zewnątrz zwykle czeka 50 osób.Nie chce mi się teraz innej pizzy probówać. Z drugiej strony super wymówka by znowu wybrać się Neapolu - choćby po to, by zjeść pizzę.Radzę pojawić się o wczesnej
porze. My mieliśmy szczęście, przyśliśmy do pizzerii przed obiadem wczesnym południem. Nie było kolejki, szybko zaprowadzono nas do stolika, i pizzę podano natychmiast.L’antica Pizzeria Da Michele
Napoli – Via Cesare Sersale, 1/3(angolo Via P. Colletta)Tel. 0815539204Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)