Wykonanie

Od dobrych juz kilku dni nie potrafię uporać si ę z
brakiem czasu. Taka jestem zmęczona. Cóż, tak bywa. W końcu jestem człowiekiem a nie maszyn ą .Dzisiaj
tarta na cie ś cie francuskim z
ziemniakami i
serem, z dodatkiem
rozmarynu, świeżo zmielonym
czarnym pieprzem i
solą morską.Szybka, łatwa, pyszna. Lubi ę j ą te ż przygotowywać z dodatkiem karmelizowanej
czerwonej cebuli.Idealna
tarta na takie dni kiedy gotowanie nie w głowie albo czasu brak a mo ż e i zm ę czenie nas dopadło.Co tu dużo mówić. Zapiekanka jest pyszna.Można ją podawać z
sałatą, można jeść, jako samodzielne danie.Składniki :250 g
ciasta francuskiego300 g
sera fontiny albo emmentalera4
ziemniaki2 łyżk i
oliwy z oliwekswie ż o zmielony
pieprzs ó lswie ż y
rozmaryn1
żółtkoPrzygotowanie:Rozgrzać piekarnik do 180°C. Do gotowego ciasta dodaj świeży
tymianek. Wyłóż nim formę do tarty, pozostawiając warstwę ciasta zwijającą poza krawędź foremki. Piecz przez 20-30 minut, zależnie od piekarnika. Można też kupić gotowy, mrożony spód i przed wstawieniem do piekarnika posypać go
ziołami.Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-5903_tarta-z-cebula-serami-i-ziemniakami.html#ixzz2Cx8dVfaDWykładamy formę do tarty
ciastem francuskim, pozostawiając warstwę ciasta zwijającą poza krawędź foremki.
Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie talarki i wykładamy nimi dno tarty.

Następnie doprawiamy
solą,
pieprzymy świeżo zmielonym
pieprzem, przykrywamy pokrojonym w plasterki
serem i smarujemy
olejem .

Z awijamy lekko brzegi
ciasta francuskiego do środka. Ucieramy
żółtko i smarujemy wierzch ciasta. Tutaj nasz wyb ó r, mo ż emy posypa ć
rozmarynem,
cebul ą albo
boczkiem pokrojonym w kostkę. Ja tym razem mia ł am ochot ę na tak ą :)Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i wk ł adamy tart ę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy oko ł o 35- 45 minut albo do momentu aż
ser lekko zbrązowieje a brzegi tarty zarumienią się.Jeśli za szybko brązowieje nakryć ją folią aluminiową. Ważne też , żeby
ziemniaki były upieczone.Smacznego!Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-5903_tarta-z-cebula-serami-i-ziemniakami.html#ixzz2Cx8dVfaDRozgrzać piekarnik do 180°C. Do gotowego ciasta dodaj świeży
tymianek. Wyłóż nim formę do tarty, pozostawiając warstwę ciasta zwijającą poza krawędź foremki. Piecz przez 20-30 minut, zależnie od piekarnika. Można też kupić gotowy, mrożony spód i przed wstawieniem do piekarnika posypać go
ziołami.Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-5903_tarta-z-cebula-serami-i-ziemniakami.html#ixzz2Cx8dVfaDCzytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-5903_tarta-z-cebula-serami-i-ziemniakami.html#ixzz2Cx8dVfaDCzytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-5903_tarta-z-cebula-serami-i-ziemniakami.html#ixzz2Cx8dVfaD