ßßß Cookit - przepis na Tarta z ziemniakami i serem

Tarta z ziemniakami i serem

nazwa

Wykonanie

Od dobrych juz kilku dni nie potrafię uporać si ę z brakiem czasu. Taka jestem zmęczona. Cóż, tak bywa. W końcu jestem człowiekiem a nie maszyn ą .
Dzisiaj tarta na cie ś cie francuskim z ziemniakami i serem, z dodatkiem rozmarynu, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską.
Szybka, łatwa, pyszna. Lubi ę j ą te ż przygotowywać z dodatkiem karmelizowanej czerwonej cebuli.
Idealna tarta na takie dni kiedy gotowanie nie w głowie albo czasu brak a mo ż e i zm ę czenie nas dopadło.Co tu dużo mówić. Zapiekanka jest pyszna.
Można ją podawać z sałatą, można jeść, jako samodzielne danie.
Składniki :
250 g ciasta francuskiego
300 g sera fontiny albo emmentalera
4 ziemniaki
2 łyżk i oliwy z oliwek
swie ż o zmielony pieprz
s ó l
swie ż y rozmaryn
1 żółtko
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Do gotowego ciasta dodaj świeży tymianek. Wyłóż nim formę do tarty, pozostawiając warstwę ciasta zwijającą poza krawędź foremki. Piecz przez 20-30 minut, zależnie od piekarnika. Można też kupić gotowy, mrożony spód i przed wstawieniem do piekarnika posypać go ziołami.
Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-5903_tarta-z-cebula-serami-i-ziemniakami.html#ixzz2Cx8dVfaD
Wykładamy formę do tarty ciastem francuskim, pozostawiając warstwę ciasta zwijającą poza krawędź foremki. Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie talarki i wykładamy nimi dno tarty.
Następnie doprawiamy solą, pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem, przykrywamy pokrojonym w plasterki serem i smarujemy olejem .
Z awijamy lekko brzegi ciasta francuskiego do środka. Ucieramy żółtko i smarujemy wierzch ciasta. Tutaj nasz wyb ó r, mo ż emy posypa ć rozmarynem, cebul ą albo boczkiem pokrojonym w kostkę. Ja tym razem mia ł am ochot ę na tak ą :)
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i wk ł adamy tart ę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy oko ł o 35- 45 minut albo do momentu aż ser lekko zbrązowieje a brzegi tarty zarumienią się.
Jeśli za szybko brązowieje nakryć ją folią aluminiową. Ważne też , żeby ziemniaki były upieczone.
Smacznego!
Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-5903_tarta-z-cebula-serami-i-ziemniakami.html#ixzz2Cx8dVfaD
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Do gotowego ciasta dodaj świeży tymianek. Wyłóż nim formę do tarty, pozostawiając warstwę ciasta zwijającą poza krawędź foremki. Piecz przez 20-30 minut, zależnie od piekarnika. Można też kupić gotowy, mrożony spód i przed wstawieniem do piekarnika posypać go ziołami.
Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-5903_tarta-z-cebula-serami-i-ziemniakami.html#ixzz2Cx8dVfaD
Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-5903_tarta-z-cebula-serami-i-ziemniakami.html#ixzz2Cx8dVfaD
Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-5903_tarta-z-cebula-serami-i-ziemniakami.html#ixzz2Cx8dVfaD
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2012/11/tarta-z-ziemniakami-i-serem.html