ßßß
Składniki na 4 osoby:4 jajka400 g mąki (najlepiej włoskiej na makaron)2 łyżki pieprzu świeżo zmielonegomąka do wałkowaniaPrzygotowanie:Do maszyny wsypać mąkę, zrobić na środku wgłębienie. Rozbić jajka, doda ć s ó l oraz dwie łyżki pieprzu świeżo zmielonego, wsypujemy wszystko do misy miksera, i zaczynamy wyrabia ć maszynk ą . Wyrobiamy na gładką masę.

Ciasto przekładamy na obsypany mąką blat i wyrabiamy dłońmi przez 2-3 minuty. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.Po czasie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Partie ciasta kroimy na kawałki. Pracujemy z jedną częścią ciasta (reszta pozostaje pod folią), rozwałkujemy je, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 1 mm . Można robić to ręcznie, jednak m ą j ą c maszynk ę robimy to szybciej. Ja używam maszynkę do makaronu, kończę na numerze 7.
Podsypujemy blat i ciasto mąką. Następnie dzielimy placek na pół, obsypujemy dodatkowo mąką i skladamy jeszcze na pół, i powtarzamy jeszcze raz, czyli obsypujemy mąką i jeszcze raz składamy na pół.W zaleznosci jaki format makaronu chcemy uzyskać, kroimy na odpowiedniej szerokości paski : tagliolini 2 - 3 mm, tagliatelle 6 - 8 mm, fettuccine 1 cm, pappardele 1.5 - 3 cm.Ja tym razem miałam ochotę na pappardele.Pocięty makaron podsypujemy mąką i roztrząsamy, aby się nie posklejał. Jeśli nie mamy zamiaru używać makaronu w tym samym dniu możemy go lekko podsuszyć, uformować luźne gniazda i przechowywać parę dni w lodówce. Możemy też partiami makaron zamrozić. Później zamrożony wrzucamy bezpośrednio na wrzątek.


