ßßß
Składniki na 4 osoby:750 ml mleka3 laski cynamonustarta skórka z 1 cytryny6 żółtek150 g cukru40 g mazeina czyli skrobii kukurydzianejcukier brązowyPrzygotowanie:Cytrynę bardzo dokładnie myjemy, sparzamy, po czym trzemy na tarce o małych oczkach.W misce ubijamy żółtka z 1/3 cukru , tak długo, aż cukier się rozpuści.Skrobię kukurydzianą rozpuszczamy w niewielkiej ilośći mleka , mieszamy na jednolitą masę, dodajemy powoli do ubitych żółtek.W międzyczasie w rondelku podgrzewamy resztę mleka z reszt ą cukru, cynamonem i skórką z cytryny,i krótko zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i mieszamy, żeby nie tworzył się kożuch.
W yjmujemy laski cynamonu, cały aromat juz przeszedł na mleko .Następnie przez sitko wlewamy małym strumieniem ciepłe jeszcze mleko do żółtek, po czym przelewamy zawartość miski z powrotem do garnka i na średnim ogniu, przez cały czas mieszając, zagęszczamy krem przez ok. 5-8 minut.
Kiedy wyraźnie zgęstnieje, p rzelewamy krem do miseczek(najlepiej poporcjować je od razu, wygląda to najefektowniej) wypełniając do połowy ich pojemności. Studzimy w temperaturze pokojowej, następnie wkładamy do lodówki na min. 2 h. Moje stały przez noc w lodówce. Krem jest gotowy .Tuż przed podaniem sypiemy cukrem brązowym i przypalamy palnikiem, aż do przypalenia, czekając aż cukier się zeszkli tworząc twardą powłoczkę .