ßßß Cookit - przepis na Jabłka w słoikach na zimę

Jabłka w słoikach na zimę

nazwa

Wykonanie

Jeśli macie jesienią nadmiar jabłek lub lubicie w zimie szybciutko coś zmajstrować z naszymi rodzimymi owocami, polecam zamknąć tarte jabłka do słoików.
Są proste w przygotowaniu, a przydadzą się zimą do szarlotki, ryżu zapiekanego na słodko, czy naleśników. Litrowy słoik nada się w sam do ciasta :)
SKŁADNIKI
Jabłka dobre do rozpieku
- u mnie boskoopy, ale świetna będzie antonówka, czy szara reneta
- około 1,2 kg jabłek na litrowy słoik .
PRZYGOTOWANIE
Jabłka obieramy, kroimy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub (najlepiej) w malakserze z nakładką do tarcia. Odciskamy nadmiar soku i upychamy ciasno do słoików. Zakręcamy mocno (sprawdzamy nakrętki i słoiki, czy nie są uszkodzone !!!).
Na dnie dużego garnka układamy bawełnianą ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy wodą do wysokości 4/5 słoików. Doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy na małym ogniu około 45 min. Wystudzone słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu.
Mamy pyszne jabłka w słoikach do szarlotki (i nie tylko) na zimę :)
Można też dodać do jabłek cukier , cukier waniliowy czy cynamon.
Ja robię same jabłka i w zależności od tego, do czego ich używam, dodaję potrzebne składniki przy przygotowaniu potrawy - np. gdybym dodała do słoików cukier, to do
szarlotki sypanej jabłka były by zdecydowanie za słodkie...
Nie trzeba też jabłek kropić sokiem z cytryny czy kwaskiem, gdyż podczas pasteryzacji odzyskują jasny kolor.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/10/jabka-w-soikach-na-zime.html