Wykonanie
Obecnie na naszym rynku jest mnogość
jabłek. Postanowiłyśmy to wykorzystać i wziąć się (w końcu!) za przyrządzanie
musu jabłkowego na zimę. Robi się go niezwykle prosto, a taki domowy mus jest zdecydowanie tańszy, zdrowszy i smaczniejszy niż kupny. Zimą wystarczy wyciągnąć słoik, otworzyć i mamy gotowe nadzienie do ciasta, naleśników, deserów etc.
Czas przygotowania: 1 godzIlość porcji: 3 słoikiSkładniki:3 kg
jabłek ( po obraniu i wydrążeniu wychodzi około 2, 4 kg)2 łyżki
cukruKilka kropli
soku z cytryny½ szklanki
wodyOpcjonalnie:*1 łyżeczka
cynamonu1 kora
cynamonu*my go uwielbiamy w połączeniu z
jabłkami dlatego dodajemy od razu przy przyrządzaniu musu.
Jabłka nabierają wówczas bardzo fajnego, ciepłego smaku.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy. Następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy
wodę,
cukier i
sok z cytryny. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodatek
cynamonu również go wrzucamy. Całość gotujemy około 40 minut do godziny.
Jabłka powinny być bardzo miękkie, ale zachować swoją konsystencje kostki.Na tym etapie możemy postąpić dwojako: albo blenderujemy
jabłka na gładki mus albo zostawiamy kosteczki. Osobiście w szarlotkach, czy wypiekach preferujemy kawałki
owoców. Zresztą zawsze możemy umieścić w słoiku mus z kawałkami, a jeśli po otwarciu potrzebujemy gładką konsystencje to wówczas zblenderować. Decyzja należy do Was.Wyławiamy korę
cynamonu, a gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie czyścimy wierzch i zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem. Gotowe :)