Wykonanie
Pyszne karmelizowane
orzechy mogą być doskonałą "przegryzką" lub świetnym
dodatkiem do ciast lub deserów
SKŁADNIKI200 g
orzechów włoskich( mogą być też oczywiście laskowe,
nerkowce czy
migdały)150 g
cukruPRZYGOTOWANIE
Orzechy wkładamy do miski.Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 15 min.
Cukier wsypujemy do drugiej miski.Po kwadransie odcedzamy
orzechy na sitko i gorącewsypujemy do miski z
cukrem.Mieszamy, by
orzechy dobrze obtoczyły się w cukrze.
Wykładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową.Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni - górna grzałka.Blachę wsuwamy na górę piekarnika.Co pół minuty mieszamy
orzechy, do momentu, aż się ładnie skarmelizują.PYSZNA PRZEKĄSKA LUB DODATEK