Wykonanie
Owsianka inaczej? Dlaczego? Jak?… Zaraz się okaże 😉 Zalewam
płatki na noc połową szklanki
mleka, rano karmelizuję
banany, dorzucam wcześniej przygotowane
płatki, smażę chwilę, dolewam
mleczko kokosowe i gotowe! Smakuje niezwykle – gęsta, idealnie kremowa, delikatna i lekka, naturalnie słodkaFaworyt sezonu? Kolejna zagadka… w moim wypadku, jeśli chodzi o warzywa, jest nim…
CUKINIA ! Udało mi się zdobyć nasze pierwsze polskie
cukinie. Od razu zabrałam się za nią i przyrządziłam na kolację, a dziś jest w śniadaniu. Dodaje świetnej konsystencji owsiance, a przy tym zdrowia i dzięki niej jest też bardziej sycąca. Oczywiście z targu wróciłam z workiem
truskawek, więc nie mogły nie znaleźć się tutaj jako dodatek. Uwielbiam tak słodkie poranki i oczywiście owsianki
kokosowo-cukiniowa owsianka karmelizowana z
bananem, z dodatkiem
żurawiny podana z
truskawkami,
gorzką czekoladą 92% oraz
masłem migdałowymcoconut-zucchini oatmeal caramelized with
banana, with cranberries served with strawberries, dark chocolate 92% and almond butterSkładniki:5 łyżek
płatków owsianych
łyżka
płatków kokosowych1/2 szklanki
mleka roślinnego (tu:
sojowe)1/2 średniej
cukinii1/2 dojrzałego
bananałyżka
syropu klonowego5 łyżek
mleczka kokosowegogarstka
suszonej żurawinyPłatki owsiane z kokosowymi zalać na noc
mlekiem. Rano pokroić w plastry połowę
banana, rozgrzać w garnuszku
syrop klonowy i karmelizować
banana. Po czasie dodać owsiankę wymieszaną z
żurawiną i startą na drobnych oczkach (odciśniętą z nadmiaru soku)
cukinią. Chwilę dusić/smażyć. Następnie dodać
mleczko kokosowe i jeszcze podgotować. Przełożyć do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Tak jak
pisałam wyżej, byłam wczoraj na targu i wróciłam z pełnymi siatkami
warzyw i owoców. Uwielbiam ten sezon, jest tyle różnorodnych
polskich skarbów, że czasem aż nie wiadomo co wybrać. Ja pierwsze co zrobiłam po powrocie to…
sałatka owocowa z
szpinakiem, oblana tahini oraz
masłem słonecznikowym, polecam! Do tego chrupiące grzanki z
chleba gryczanego

Pierwsze
czereśnie zjedzone,
truskawki – wiadomo, teraz czekam na najlepsze –
brzoskwinie,
morele,
maliny,
jagody …! Będzie pyszniePrzyjemnego,
słonecznego dnia!
