Wykonanie
Ciasto, które jest wręcz niezbędnym wypiekiem w sezonie. Pachnące, puszyste, lekkie…
Mowa o cieście
drożdżowym ! Oczywiście z
owocami . W moim wydaniu – orkiszowe ciacho z słodką kruszonką, pod którą przykryte są najlepsze sezonowe
truskawki oraz
czereśnie . Bez
cukru, z zdrowym
ksylitolem . Upieczone wczoraj rano, zjedzone na deser…. i na śniadanie dzisiaj też go nie mogło zabraknąć! Ciacho najlepsze do
kawy czy też orzeźwiającej lemoniady, a może razem z smoothie
bananowo-
truskawkowym z
masłem migdałowym ? Dla mnie był to idealny początek dnia
orkiszowe
ciasto drożdżowe z
truskawkami i
czereśniami; smoothie banan+truskawki+masło
migdałowespelt yeast
cake with strawberries and cherries;
banana-strawberries-almond butter smoothieSkładniki:inspiracja2 szklanki
mąki (tu: orkiszowa typ 1050)
łyżka
suszonych drożdży4 łyżki
ksylitolu1/4 szklanki
oleju ryżowego1/2 szklanki
mleka roślinnegoszczypta
soli morskiejtruskawki i
czereśnie na kruszonkę1/2 kostki
margaryny wegańskiej (u mnie kokosowa)szklanka
mąki (tu: orkiszowa 1050)1/2 szklanki
ksylitoluNa początek zagnieść składniki na kruszoną. Uformować kulę, którą obwinąć w folie i wstawić do zamrażalki.W misce wymieszać wszystkie suche składniki na ciasto. Dodać ciepłe
mleko,
olej i dokładnie wyrabiać ciasto ok. 10 min. – aż przestanie kleić się do rąk. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po czasie, przełożyć je do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ugnieść/rozwałkować. Na wierzch dodać pokrojone na połówki
truskawki oraz wypestkowane
czereśnie (uprzednio wymieszać
owoce z łyżką
mąki ziemniaczanej). Odstawić jeszcze na 10-20 min. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach gotowe ciasto na kruszonkę. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach Celsjusza ok. 50-60 min. Ostudzić i podawać. Smacznego!Spodobał mi się ten cytat…Można żyć bez
truskawek, ale co to za życie? Paulo CoelhoWczoraj naleśnikowa sobota – pamiętaliście? Ja o takich rzeczach nie zapominam! 😀 Usmażyłam
batatowe placuszki. Jako, że wyszły mi wyjątkowo smaczne z chęcią dzielę się z
Wami pomysłem
batatowe placki z
suszonymi pomidorami podane z sosem
słonecznikowymsweet potato pancakes with dried tomatoes served with sunflower seeds sauceSkładniki:
pure z 1/4 upieczonego
batata3 łyżki
mąki kukurydzianejłyżka mielonego (złotego
siemienia lnianego)posiekana
pietruszka oraz
cebula dymkapieprz,
sól morskasłodka wędzona
papryka, szczypta
czosnku niedźwiedziego, mielona
kolendra, szczypta
cynamonu, cząber
mleko sojowe (ok. 1/2 szkl.)posiekane
suszone pomidoryłyżka pestek dyniWszystkie składniki wymieszać ze sobą bardzo dokładnie (
przyprawy dodajemy do własnego smaku). Ma wyjść gęste, dające się rozprowadzić na patelni, ciasto. Smażyć dowolnej wielkości placuszki na
oleju kokosowym. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!*sos : łyżeczka
masła słonecznikowego wymieszana z
mlekiem sojowymWolicie, abym dodawała każdy przepis oddzielnie (i coś więcej o nich pisała) czy tak jak zazwyczaj 2 razem, jeśli oczywiście w zanadrzu mam więcej niż jeden ?Miłej niedzieli!