Wykonanie
Na śniadanie owsiane… batoniki owsiane ! Bez pieczenia. Pełne zdrowia – z dodatkiem
siemienia lnianego oraz dodającego energii i karmelowego posmaku maca . W środku jest też
marchew, która stanowi idealne połączenie z
cynamonem,
imbirem,
kardamonem oraz szczyptą
gałki muszkatołowej . Nie brakuje tu też posmaku
kokosa .
Słodyczy dodają oczywiście
daktyle . Lubię chrupać, więc do środka trafiły
orzechy włoskie . A smak podkręcają jeszcze kawałki
żurawiny . Innymi słowy – batoniki pełne mocy !
marchewkowe batoniki owsiane (bez pieczenia) z
orzechami włoskimi oraz
suszoną żurawiną; szejk
bananowycarrot oat bars (without baking) with walnuts and dried cranberries;
banana shakeSkładniki:5-6 łyżek
płatków owsianychłyżka
siemienia lnianego1/2 dużej, startej na małych oczkach,
marchewkiłyżka wiórek
kokosowychłyżeczka proszku z korzenia maca bio
cynamonszczypta
imbiru,
kardamonu oraz (bardzo mała)
gałki muszkatołowej4-5 posiekanych, świeżych lub
suszonych daktyli (można uprzednio zalać gorącą
wodą)ok. 3 łyżek
mleka roślinnego (tu: owsiane)dodatki:
orzechy włoskie,
żurawinaPłatki owsiane wraz resztą składników (bez dodatków) zmiksować – nie musi być to do końca gładka masa, ale powinna wyjść lepka i klejąca, dająca się uformować. Na koniec wmieszać posiekane
orzechy włoskie i
żurawinę. Do naczynia wyłożonego folią lub papierem do pieczenia przełożyć całą masę na batoniki, dokładnie ugnieść i wstawić na noc do lodówki. Rano ukroić dowolnych kształtów batoniki/ciasteczka. Można zjeść na śniadanie czy też zabrać ze sobą do szkoły/pracy/na uczelnię. Smacznego!When you
wake up every day, you have two choices. You can either be positive or negative; an optimist or a pessimist. I choose to be an optimist. It’s all a matter of perspective. Harvey MackayMiłego dnia!