ßßß Cookit - przepis na Wypiek śniadaniowy i idealny hummus.

Wypiek śniadaniowy i idealny hummus.

nazwa

Wykonanie

Jak upiec ciasto bez piekarnika? No właśnie – bez własnego piekarnika, a babci w pełni sprawny!
Mój na razie jeszcze nie daje rady, coś się popsuło odnośnie temperatury pieczenia, jest zbyt niska. Skorzystałam więc z babcinej kuchni i na śniadanie ciasto upiekłam, które równie dobrze mogę nazwać chlebkiem – po prostu nie miałam odpowiednio małej formy by upiec je w formie ‚bochenka’. Jest to oczywiście bananowy wypiek, owsiany – lekki i puszysty, ale przy tym wilgotny i zbity – tak jak przystało na ciasto bananowe. Intensywnie kokosowy – z mleczkiem i wiórkami kokosa . Pachnie również cynamonem oraz wanilią . Na śniadanie podałam je wraz z kremowym musem migdałowym, a reszta do szkoły i oczywiście dla Mamy 😉 Na zdjęciu – połowa ciasta.
kokosowo-bananowy chlebek owsiany podany z musem migdałowym
coconut-banana oat cake vel bread served with almond mousse
Składniki:
szklanka mąki owsianej
łyżką mąki z tapioki bio (lub ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej)
łyżka mielonego (złotego) siemienia lnianego
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki cynamonu
mielona wanilia
3 łyżki syropu klonowego
2 duże dojrzałe banany
1/2 szklanki mleczka kokosowego
Wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodać syrop, mleczko oraz rozgniecione widelcem banany. Wszystko bardzo dokładnie ze sobą wymieszać – najlepiej widelcem lub po prostu mikserem. Przełożyć na formy/naczynia do zapiekania (u mnie silikonowa foremka). Piec w 175-180 stopniach Celsjusza ok. 50-60 min. Smacznego!
Do szkoły nie tylko chlebek zabieram. We wtorek, ukręciłam idealny hummus, oczywiście z przepisu Marty Dymek. Dokładnie pamiętam smak hummusu z warsztatów w Krakowie. Zrobiłam swój, spróbowałam i pierwsza myśl… „To jest to!!!”. Pokochałam ten smak na nowo, bo kiedyś robiłam wiele błędów przyrządzając hummus. Teraz – z wskazówkami Marty, jej bloga oraz książki, wychodzi naprawdę perfekcyjnie!
hummus idealny(w słoiczku, przygotowany do szkoły)– przepis
perfect hummus (in a jar, prepared to school)- recipe
Pamiętajcie – jedynym źródłem tłuszczu w hummusie jest tahini, nie dodajemy oleju czy oliwy! Dopiero podając.
Dziś czeka mnie masa nauki… w końcu jutro te 4 testy bez wiedzy się nie napiszą (chociaż, w sumie zawsze jakąś mam 😉 ). Tak przed wolnym napiszmy sobie, bo od poniedziałku „Rekolekcje”. Tak czy siak, motywacja i chęci mnie nie opuszczają
Miłego czwartku!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/03/wypiek-sniadaniowy-i-idealny-hummus.html