ßßß

kokosowo-bananowy chlebek owsiany podany z musem migdałowymcoconut-banana oat cake vel bread served with almond mousseSkładniki:szklanka mąki owsianej
łyżką mąki z tapioki bio (lub ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej)łyżka mielonego (złotego) siemienia lnianegołyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki wiórek kokosowych1/2 łyżeczki cynamonumielona wanilia3 łyżki syropu klonowego2 duże dojrzałe banany1/2 szklanki mleczka kokosowegoWymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodać syrop, mleczko oraz rozgniecione widelcem banany. Wszystko bardzo dokładnie ze sobą wymieszać – najlepiej widelcem lub po prostu mikserem. Przełożyć na formy/naczynia do zapiekania (u mnie silikonowa foremka). Piec w 175-180 stopniach Celsjusza ok. 50-60 min. Smacznego!Do szkoły nie tylko chlebek zabieram. We wtorek, ukręciłam idealny hummus, oczywiście z przepisu Marty Dymek. Dokładnie pamiętam smak hummusu z warsztatów w Krakowie. Zrobiłam swój, spróbowałam i pierwsza myśl… „To jest to!!!”. Pokochałam ten smak na nowo, bo kiedyś robiłam wiele błędów przyrządzając hummus. Teraz – z wskazówkami Marty, jej bloga oraz książki, wychodzi naprawdę perfekcyjnie!
hummus idealny(w słoiczku, przygotowany do szkoły)– przepisperfect hummus (in a jar, prepared to school)- recipePamiętajcie – jedynym źródłem tłuszczu w hummusie jest tahini, nie dodajemy oleju czy oliwy! Dopiero podając.Dziś czeka mnie masa nauki… w końcu jutro te 4 testy bez wiedzy się nie napiszą (chociaż, w sumie zawsze jakąś mam 😉 ). Tak przed wolnym napiszmy sobie, bo od poniedziałku „Rekolekcje”. Tak czy siak, motywacja i chęci mnie nie opuszczająMiłego czwartku!