ßßß
bananowo-kokosowe kluseczki na mleku owsianym podane z syropem klonowym, crunchy masłem orzechowym oraz cynamonembanana-coconut dumplings with oat milk served with maple syrup, crunchy peanut butter and cinnamonSkładniki:
2 łyżki mąki gryczanej2 łyżki mąki owsianejłyżka mąki z tapioki biołyżka mielonego (złotego) siemienia lnianego3/4 dużego dojrzałego banana (reszta do podania)mielona waniliakilka łyżek mleczka kokosowego (4-5)szklanka mleka roślinnego (tu: owsiane)opcjonalnie do podania: cynamon, masło orzechowe crunchy 100%, syrop klonowyW miseczce rozgnieść banana. Następnie połączyć go z mąkami, siemieniem oraz mleczkiem i wanilią – ma wyjść gęsta lejąca się masa (niczym gęsta śmietanka). Mleko zagotować i kłaść na nie łyżeczką/łyżką dowolnej wielkości kluseczki. Gotować na średnim ogniu, nie mieszać!, jeszcze ok. 3-5 min. Przelać do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!*Lubię, gdy niektóre kluseczki się lekko rozwalą i wychodzi wtedy bardziej budyniowa konsystencja, w tym celu można pomieszać je delikatnie podczas gotowania.Cytat na dziś.Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj! Mark TwainMiłego wtorku!