Wykonanie
Kluseczki z miseczki, czyli innymi słowy – lane/kładzione kluski na
mleku . Trudno wybrać mi najlepsze, bo lubię przyrządzać od tych najprostszych bez dodatków poprzez
jabłkowe czy
gruszkowe po
bananowe i jeszcze inne. W każdym razie dziś z
bananem oraz
mleczkiem kokosowym . Kluseczki delikatne i miękkie jak gąbeczki za sprawą
mąki z tapioki . Na
mleku owsianym, naturalnie słodkie. Na koniec tylko podane z łychą naturalnego
masła orzechowego oraz
syropem klonowym, oprószone
cynamonem i można zajadać 😉
bananowo-
kokosowe kluseczki na
mleku owsianym podane z
syropem klonowym, crunchy
masłem orzechowym oraz
cynamonembanana-coconut dumplings with oat milk served with maple
syrup, crunchy peanut butter and cinnamonSkładniki:
2 łyżki
mąki gryczanej2 łyżki
mąki owsianejłyżka
mąki z tapioki biołyżka mielonego (złotego)
siemienia lnianego3/4 dużego dojrzałego
banana (reszta do podania)mielona
waniliakilka łyżek
mleczka kokosowego (4-5)szklanka
mleka roślinnego (tu: owsiane)opcjonalnie do podania:
cynamon,
masło orzechowe crunchy 100%,
syrop klonowyW miseczce rozgnieść
banana. Następnie połączyć go z
mąkami, siemieniem oraz mleczkiem i
wanilią – ma wyjść gęsta lejąca się masa (niczym gęsta
śmietanka).
Mleko zagotować i kłaść na nie łyżeczką/łyżką dowolnej wielkości kluseczki. Gotować na średnim ogniu, nie mieszać!, jeszcze ok. 3-5 min. Przelać do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!*Lubię, gdy niektóre kluseczki się lekko rozwalą i wychodzi wtedy bardziej budyniowa konsystencja, w tym celu można pomieszać je delikatnie podczas gotowania.Cytat na dziś.Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś. Więc odwiąż
liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj!
Mark TwainMiłego wtorku!