Wykonanie
Drożdżówka na raz… Samotnie tak, ale z pewnością pojawi się tu jeszcze cała ‚armia’ 😉 Dziś jednak w wersji jedno-porcjowej. Puszysta
kakaowa drożdżówka z
mąki orkiszowej . Nadziana dużą ilością słodkiego
tofu z
słodyczą syropu klonowego, chrupiącymi
nerkowcami oraz wiórkami ulubionej
gorzkiej czekolady . Na koniec oprószona wiórkami kokosowymi . Dobry sposób na początek tygodnia, a tym samym 2 tygodnie wolnego
kakaowa drożdżówka orkiszowa z
tofu z wiórkami
gorzkiej czekolady oraz
nerkowcami oprószona wiórkami
kokosacocoa spelt bun with
tofu with dark chocolate
chips and cashews sprinkled with desiccated coconutSkładniki:nieco ponad połowa szklanki (ok.60g)
mąki orkiszowej (tu: pełnoziarnista, gładka)
łyżeczka
kakaołyżeczka
cukru kokosowegołyżeczka
drożdży (instant)1/3 szklanki
mleka migdałowegołyżeczka
oleju kokosowegoWymieszać ze
sobą suche składniki. Następnie dolać ciepłe
mleko – podgrzane z
olejem kokosowym. Wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min. Po czasie uformować bułeczkę, przełożyć na papier do pieczenia i zrobić w niej wgłębienie. Nadziać je
tofu i posypać całość wiórkami kokosowymi. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 20 min. Smacznego!
tofu : ok. 100g
tofu naturalnego + starta na wiórki
gorzka czekolada (tu: 92%), łyżka
syropu klonowego + mielona
wanilia i trochę
soku z cytryny –
tofu rozgnieść widelcem i wymieszać z dodatkamiOczywiście, jeśli nie mamy zamiaru czekać/brak nam czasu – całość można upiec wieczorem lub przygotować już ciasto oraz nadzienie i wstawić do lodówki, a rano tylko upiec 😉Tak zaczynam pierwszy wolny poniedziałek – ciepła drożdżówka, muzyka w tle, dobra
kawa. Dziś już biorę się za pracę, ale bez narzekań, a z głową pełną pozytywnych myśli. Na prawdę – cieszmy się każdą chwilą, a obowiązki niech będą dla nas przyjemnością. Nigdy nie wiemy co jeszcze nas czeka, dlatego warto korzystać z życia jak najlepiej i być optymistą! 😉 W dzisiejszych czasach nie jest tak łatwo? Błąd! Wszystko zależy od nas.Udanego tygodnia!