Wykonanie
Cudowne wegańskie danie - niezwykle intensywnie kokosowa czarna
soczewica z pieczonymi
burakami . To moje ulubione smaki, które poprawiają mi humor nawet w najgorszy dzień. Połączenie ich ze sobą niewątpliwie tworzy potrawę wyjątkową, która zachwyci także i tych nie będących na diecie wegańskiej.Wczoraj po raz pierwszy od roku doświadczyłam hejtu. Aż dziw, że dotąd jakoś uchroniłam się od tego typu sytuacji. Chyba mam szczęście, że na Tth wchodzą ludzie nie ziejący nienawiścią, a jeśli coś im się nie podoba, potrafią powiedzieć to kulturalnie, bez wypluwania z siebie prostych zdań, w których każde ze słów, a nawet znaki interpunkcyjne przepełnione są nienawiścią. Przeraża fakt, że wielu internautów hejtuje wszystko. Nie podoba im się nic, począwszy od rzeczywistości, w której żyją, a skończywszy tym, że słońce zachodzi na zachodzie, a nie odwrotnie. Nie
powiem, żeby hejt spływał po mnie jak po
kaczce, gdyż należę do typów wrażliwców, którzy nawet tysiącami przysiadów nie zbudują sobie pośladków ze stali - tu nawet Chodakowska nie pomoże :p. Nie omieszkam jednak powiedzieć, że po przeczytaniu tych ociekających nienawiścią słów, oprócz chwilowego smutku, poczułam wielkie współczucie do osoby (oczywiście anonima) je wypowiadającej. Jakie smutne musi być życie kogoś, kto ma w sobie tyle
agresji, rozżalenia, smutku i dla którego jedyną życiową rozrywką jest obrzucanie innych błotem? Oj nie chciałabym być na jego miejscu... Ja szybko wstałam, otrzepałam się i już nie pamiętałam o wymierzonym mi ciosie. Już wieczorem dalej gotowałam i zajadałam owe wegańskie, niezdrowe przysmaki. Ten ktoś natomiast został dalej ze swoją nienawiścią, swoim życiem, nie widząc, że właśnie on sam jest źródłem problemu - nie istniejący rząd, irytująca szefowa czy teściowa. Szczęście jest w nas i to od nas zależy, czy je dostrzeżemy. Można zobaczyć je w małych rzeczach, jak np. w pysznej kolacji zjedzonej we dwoje. Mi ona zawsze pomaga przegonić najciemniejsze chmury. A jeśli są na nie moje ukochane
buraczki i
kokos to jestem w siódmym, a nawet ósmym niebie. :p
wegańskie bezglutenowe(2-3 porcje)- 1/2 szklanki czarnej
soczewicy- 1/2 szklanki
mleka kokosowego- 1/2 szklanki
wody- 4-5 średnich upieczonych
buraków- 1 łyżka posiekanej
natki pietruszki- 1 łyżka posiekanej
kolendry-
sól.
pieprz- do podania - kilka
płatków kokosowychOpłukaną
soczewicę wkładam do rondelka, dodaję
wodę,
mleko kokosowe i zagotowuję. Doprawiam
solę i
pieprzem i gotuję na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 min.
Soczewica ma wchłonąć cały płyn.Do miski wrzucam ugotowaną
soczewicę. Dodaję upieczone, pokrojone na większe kawałki
buraki i pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszam.Podaję posypane
płatkami kokosowymi.Smacznego!Inspiracją był ten przepis.