ßßß Cookit - przepis na Kanapka z marynowyanym w limonce awokado

Kanapka z marynowyanym w limonce awokado

nazwa

Wykonanie

wegańska bezglutenowa
(2-3 porcje)
- 2 małe lub 1 duże awokado (200 g)
- sok z 1/2 limonki
- szczypta pieprzu cayenne
- sól, pieprz
- 2-3 kromki chleba, można użyć bezglutenowego
- 2-3 garście rukoli
- opakowanie dowolnych kiełków - u mnie kiełki słonecznika
Awokado obieram, kroję w kostkę, wrzucam do miski. Całość skrapiam sokiem z limonki i dokładnie, ale delikatnie mieszam palcami. Miskę przykrywam folią spożywczą i pozostawiam ją tak na ok. 2-3 h.
Do awokado dodaję szczyptę pieprzu cayenne (można pominąć), sól, pieprz do smaku. Dokładnie, ale delikatnie mieszam.
Na dobrej jakości pieczywie na zakwasie układam rukolę. Na niej wykładam marynowane awokado. Dzieło wieńczę dużą ilością kiełków słonecznika.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/09/kanapka-z-marynowyanym-w-limonce-awokado.html