ßßß Cookit - przepis na Letnie wegańskie curry z bobem

Letnie wegańskie curry z bobem

nazwa

Wykonanie

Wróciliśmy! Fizycznie zmęczeni, ale za to psychicznie wypoczęci, uśmiechnięci, gotowi na nowe kulinarne wyzwania. Na powitanie, po przerwie proponujemy wyśmienite curry z bobem. Danie przygotowaliśmy przed wyjazdem, niestety w natłoku wydarzeń nie udało nam się go wrzucić na bloga. Szkoda, bo jest wyśmienite. (Na samą myśl o nim ślinka mi cieknie ;p). Curry, mówiąc nieskromnie, wymyśliłam ja. Wykonał je natomiast mój mistrz curry, czyli moja druga połówka, która nie wierzyła w owe połączenia smakowe. Oj niechętnie wrzucał do niego kalarepkę, myśląc zapewne, że będzie to kolejny nietrafiony eksperyment kulinarny... (No w sumie, kilka ich było ;p). Na szczęście, jedząc już gotowe danie, przyznał mi rację. Kalarepka cudownie dopełniła danie, stając się idealnym nośnikiem smaku. Nie wiem, jak u Was, ale u nas na rynku nadal można znaleźć bób. Jeśli na niego traficie, kupujcie go bez zastanowienia i spróbujcie tego dania, które jest wyjątkowe. Spieszcie się, macie mało czasu. A naprawdę warto!
wegańskie bezglutenowe
(2 porcje)
- 500 g bobu
- garść zielonej fasolki szparagowej
- 1 kalarepa
- 2 małe marchewki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok. 1 duża łyżka żółtej pasty curry - ja używam takiej
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 5-6 listków limonki kaffir
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
- olej roślinny do smażenia
- do podania: natka pietruszki
- opcjonalnie: ryż jaśminowy
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażam na oleju. Kiedy się zeszkli, dodaję posiekane drobno ząbki czosnku oraz dużą łyżkę żółtej pasty curry i kurkumę. Całość podsmażam ok. 2-3 min.
Dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę i kalarepę. Chwilę podsmażam i wszystko zalewam puszką mleka kokosowego. Dodaję listki limonki kaffir, odrobinę soli i pieprzu do smaku. Całość duszę na wolnym ogniu ok. 10-15 min.
W międzyczasie gotuję bób - tak by był al dente, czyli ok. 10 min. We wrzątku blanszuje pokrojoną na mniejsze kawałki zieloną fasolkę (ok. 5 min).
5 min przed końcem gotowania dania dodaję obrany bób i fasolkę. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.
Gotowe danie podaję posypane świeżą natką pietruszki. Jeśli wolicie bardziej orientalnie - posypcie je kolendrą :).
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/07/letnie-weganskie-curry-z-bobem.html