ßßß
wegańskie, bezglutenowe, bez cukru(ok. 1 l)- 2 puszki mleka kokosowego (800 ml)- 5 łyżek Tahini (Primavika)- 1/2 szklanki ksylitolu (możecie dać więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie lody)- 1 i 1/2 łyżki pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1 laski wanilii- 1 łyżeczka rumu (można pominąć)- 1 łyżka soku z cytryny- dodatkowo - chrupki orkiszowe z sezamem Eko produktDo rondelka wlewam wszystkie składniki. Po zagotowaniu gotuję ok. 5 min na średnim ogniu (wciąż mieszając). Ostudzoną masę przelewam do plastikowego pudełka na lody, wkładam do lodówki bez przykrycia na ok. 2 h (od czasu do czasu mieszając).Lody wkładam już zamknięte do zamrażarki na ok. 5 h - co godzinę, wyjmuję je i mieszam, aby nie powstały kryształki lodu.Wyjmuję je ok. 20 min przed podaniem (jeśli stoją dłużej w zamrażarce to ok. 30 min), aby trochę zmiękły, a następnie mieszam je z chrupkami orkiszowymi*. Gałkuję łyżką namaczaną w gorącej wodzie. Wierzch lodów posypuję chrupkami i ozdabiam listkiem mięty.Smacznego!*Możemy pominąć dodatek chrupek lub tylko posypać nimi gotowe lody. Chrupki mieszajmy tylko z częścią lodów, którą chcemy aktualnie podać, gdyż w zamrażarce chrupki rozmiękną i nie będą dawać chrupiącej faktury, o jaką tu chodzi.