ßßß Cookit - przepis na Bezcukrowe lody chałwowe

Bezcukrowe lody chałwowe

nazwa

Wykonanie

Kochani, gdzie to lato się podziało? Chłodno, deszczowo, aż się prosi by zapalić w kominku i skulić się pod kocem z książką. Takiej pogodzie mówię kategorycznie nie. Pragnę słońca, ciepłego wietrzyku, wylegiwania się na leżaku. Dlatego dziś wbrew wszystkiemu przygotowałam typowo letni deser. Może tym przekupię lato, by znowu zawitało do Polski? :)
wegańskie, bezglutenowe, bez cukru
(ok. 1 l)
- 2 puszki mleka kokosowego (800 ml)
- 5 łyżek Tahini (Primavika)
- 1/2 szklanki ksylitolu (możecie dać więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie lody)
- 1 i 1/2 łyżki pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 łyżeczka rumu (można pominąć)
- 1 łyżka soku z cytryny
- dodatkowo - chrupki orkiszowe z sezamem Eko produkt
Do rondelka wlewam wszystkie składniki. Po zagotowaniu gotuję ok. 5 min na średnim ogniu (wciąż mieszając). Ostudzoną masę przelewam do plastikowego pudełka na lody, wkładam do lodówki bez przykrycia na ok. 2 h (od czasu do czasu mieszając).
Lody wkładam już zamknięte do zamrażarki na ok. 5 h - co godzinę, wyjmuję je i mieszam, aby nie powstały kryształki lodu.
Wyjmuję je ok. 20 min przed podaniem (jeśli stoją dłużej w zamrażarce to ok. 30 min), aby trochę zmiękły, a następnie mieszam je z chrupkami orkiszowymi*. Gałkuję łyżką namaczaną w gorącej wodzie. Wierzch lodów posypuję chrupkami i ozdabiam listkiem mięty.
Smacznego!
*Możemy pominąć dodatek chrupek lub tylko posypać nimi gotowe lody. Chrupki mieszajmy tylko z częścią lodów, którą chcemy aktualnie podać, gdyż w zamrażarce chrupki rozmiękną i nie będą dawać chrupiącej faktury, o jaką tu chodzi.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/06/bezcukrowe-lody-chawowe.html