ßßß Cookit - przepis na Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z bakłażanem i orzechami włoskimi

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z bakłażanem i orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z bakłażanem i orzechami włoskimi - pyszny wegański i bezglutenowy pasztet, który zadowoli niejednego smakosza kulinarnego. Przekąska ta idealnie sprawdzi się na świątecznym stole i efektywnie zamknie usta mięsożernym gościom bojkotującym kuchnię wegańską. Zapewniam, przestaną owych ust używać do narzekania, a do pałaszowania.
Uwielbiam wegańskie pasztety . Są on e idealn ym daniem na święta, zarówno na Boże Narodzenia, jak i na Wielkanoc. To także świetn y pomysł na przekąska na domow e par ty i zaskoczenie kubk ów smakowych naszych nie-wega ńskich znajomych. Ten pasztet z zielonej soczewicy nada się do tego ideal nie, gdyż nawet mnie, znającą już go dobrze, za każdym razem zaskakuje swym wyjątkowym smakiem. Soczewica idealni e łączy się tu z delikatną kaszą jaglaną, ch arakter nym pieczonym bakłażanem i wyrazistymi orzechami włoskimi, t worząc niepowtarzalną całość. Jeśli upieczenie ten pasztet, będziecie zachwyc eni !
bezglutenowy wega ński
(keksówka ok. 28 cm)
- 2 bakłażany
- 200 g suchej zielonej soczewicy
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 100 ml oleju
- 2 cebule
- 150 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
- 2 pęczki natki pietruszki
- 50 g pomidorów suszonych z zalewy (z niej odsączonych)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 6 łyżek mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Piekarnik ustawiam na 180 st. C.
Bakłażany myję, nakłuwam widelcem, układam na blaszce i skrapiam oliwą. Tak przygotowane wkładam do piekarnika na ok. 1 h (co jakiś czas je przewracam).
Gotowe wyciągam z piekarnika i pozostawiam by lekko ostygły. Pozbawiam je skóry i cały miąższ przekładam na sitko, by ociekł z nadmiaru soku.
Cebulę kroję w kostkę i smażę na oleju wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy się zarumieni, ściągam ją z palnika. Wyjmuję przyprawy i je wyrzucam.
Przysmażoną cebulę wrzucam do blendera. Dodaję ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną i soczewicę, odsączone z soku bakłażany, olej, pietruszkę, siemię lniane, sos sojowy, ocet winny, syrop z agawy, 100 g orzechów włoskich oraz przyprawy. Blenduję na gładką masę i próbuję. Jeśli trzeba, solę i pieprzę do smaku.
Do masy dodaję pokrojone w kostkę pomidory i resztę orzechów włoskich (pokrojonych na większe kawałki). Dokładnie mieszam.
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej masę i ją wyrównuję.
Piekę ok. 45-60 min w temp. 180 st. C. Po upieczeniu studzę przez min. 12 h w foremce. Po tym czasie wyciągam pasztet z foremki, kroję i zajadam :)
Smacznego!
Co istotne, pasztet wytrzymuje ok. tygodnia. Najlepiej smakuje na 3-4 dzień, więc jeśli robicie go na konkretną okazję, możecie upiec go trochę wcześniej.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/03/pasztet-z-soczewicy-i-kaszy-jaglanej-z.html