ßßß Cookit - przepis na Krakersy zmieniające życie

Krakersy zmieniające życie

nazwa

Wykonanie

Wielu z was jest miłośnikiem Changing Life Bread, czyli chlebka zmieniającego życie. U mnie na blogu występuje jego wersja bezglutenowa z dodatkiem kaszy jaglanej. Dziś chciałabym zaoferować wam przepis na krakersy, które są zrobione podobnie - z samych ziaren, bez dodatku mąki. Są one nie tylko zdrowe ale chrupiące i pyszne. Stanowią idealną przekąskę między posiłkami albo świetny dodatek do guacamole. Przepis zaczerpnęłam z jednego z moich ulubionych blogów My New Roots . Do krakersów można dodać swoje ulubione dodatki - np. czarnuszkę czy słodką paprykę. Granice stwarza wam tylko wasza wyobraźnia :)
(1 blaszka)
- 140 g pestek słonecznika
- 100 g nasion lnu
- 50 g pestek dyni
- 50 g nasion sezamu
- 4 łyżki płatków amarantusa (jeśli nie mamy możemy użyć płatków jaglanych lub gryczanych)
- 150 g płatków owsianych
- 2 łyżki nasion chia
- 6 łyżek mielonego siemienia lnianego
- 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka miodu (w wersji wegańskiej - syrop z agawy)
- 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
- ok. 1 i 1/2 szklanki wody
Do dużej miski wsypuję wszystkie suche składniki i dokładnie mieszam. W drugiej łączę olej, miód (syrop z agawy) i wodę. Mokre składniki dodaję do tych suchych. Całość dokładnie mieszam. Jeśli masa jest zbyt sucha, by ją mieszać, dodaję 1-2 łyżki wody.
Ucinam dwa kawałki papieru do pieczenia o podobnej wielkości. Na jednym układam kulę z ciasta, przykrywam drugim i za pomocą wałka wałka do ciasta rozwałkowuję ciasto pomiędzy arkuszami.
Przekładam oba arkusze z rozwałkowanym ciastem na blachę do pieczenia. Zdejmuję wierzchnią warstwę i pozostawiam całość na ok. 2 h.
Piekarnik nagrzewam do 175 st. C. Wkładam do niego blachę z ciastem. Po ok. 10 min, wyjmuję ją i za pomocą cienkiej końcówki noża tnę ciasto na trójkąty. Ponownie wkładam je do piekarnika na następne 10 min.
Po tym czasie wyjmuję blaszkę, odwracam papier i go zdejmuję. Wkładam krakersy do piekarnika na kolejne 10-15 min aż ich krawędzie będą rumiane.
Ostygnięte krakersy łamię wzdłuż linii. Przechowuję w szczelnym pojemniku przez ok. 3 tygodnie.
Pycha!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/11/krakersy-zmieniajace-zycie.html