ßßß
Foccacia( blaszka 33x22 cm )- 8 g suchych drożdży (ok. 20 g świeżych)- 100 ml ciepłego mleka roślinnego (u mnie owsiane)- 600 g mąki pszennej- 2 łyżeczki soli- 4 łyżki oliwy- 1 łyżeczka brązowego cukru- ciepła woda- dodatki: oliwa z oliwek, świeży rozmaryn, sól morskaDo ciepłego mleka dodaję drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Mieszam dokładnie, przykrywam i pozostawiam na ok. 10 min.Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję zaczyn drożdżowy, sól, oliwę z oliwek oraz ok. 350-400 ml ciepłej wody. Całość wyrabiam ręcznie ok. 15 min. Ciasto musi być zwarte i sprężyste.Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 2 h. Ciasto ma podwoić swoją objętość.Gdy ciasto urośnie, uderzam w nie pięścią, chwilę wygniatam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Końcem drewnianej łyżki robię kilka wgłębień. Całość przykrywam ściereczką i pozostawiam ponownie do wyrośnięcia na ok. 1 h.W głębienia ciasto wlewam odrobinę oliwy i wkładam w nie gałązki świeżego rozmarynu. Całość posypuję solę morską i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 30 min, do czasu aż wierzch i spód się zarumieni.Upieczoną foccacię wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia. Wystudzoną kroję w 2-3 cm paski i podaję z dobrej jakość oliwą z oliwek. Nie zaszkodzi też lampka białego lub czerwonego wina ;pSmacznego!