Wykonanie
Powoli kończy się sezon
truskawkowy. To ostatni dzwonek by wykorzystać go w stu procentach. Ostatnio podawałam przepis na
konfiturę truskawkową, jednak parę dni temu postanowiłam zrobić coś innego, taki mały eksperyment ;p. Zapewne wszyscy pamiętamy serwowane przez nasze babcie
owoce obtoczone żelem składającym się z
cukru, soku i
żelatyny. Ja mówiłam na nie - "
owoce w frużelinie". Postanowiłam spróbować zrobić je w wersji wegańskiej z użyciem agaru. Nie ukrywam, że bałam się utracenia paru kilo
truskawek, ale jak kto się
mówi "kto nie ryzykuje ten nie ma". I wiecie co? Udało się! Wyszły pyszne! Nie wiem, czy dotrwają do zimy ;p
(ok. 12 małych słoików)- ok. 3 kg
truskawek- sok z 1 dużej
cytryny- ok. 450 g
brązowego cukru- 3 łyżki agaru
Truskawki myję, pozbawiam szypułek (większe
truskawki przekrawam na pół) i wkładam do dużego garnka z grubym dnem. Zasypuję je
brązowym cukrem, przykrywam pokrywkę i zostawiam na ok. 1 h by puściły sok. Po tym czasie garnek stawiam na średnim gazie, dodaję
sok z cytryny.Gdy całość zacznie się mocno gotować zmniejszam ogień do minimum i gotuję pod przykryciem ok. 10 min (
truskawki nie mogą być surowe, ale też nie możemy pozwolić by się rozpadły). Za pomocą cedzaka wyciągam
truskawki i przekładam je do większej miski. Pozostały sok gotuję już bez przykrycia ok. 1 h. 10 min przed końcem gotowania cały czas mieszając dodaję agar* (staramy się by nie powstały grudki).Na koniec dodaję
truskawki, delikatnie mieszam, przelewam do umytych, wyparzonych słoików i wekuję.Idealne do własnej roboty świeżego
ciasta drożdżowego!*Najlepiej dać na początku miej agaru niż zalecane jest w przepisie i ewentualnie dodać resztę. Ilość agaru jest zależna od tego, jak mocno odparował nasz sok i od rodzaju
truskawek, jakich użyliśmy. Jak sprawdzić czy dodaliśmy już wystarczającej ilości substancji żelującej? Włóż mały talerzyk do zamrażalki na ok. 30 min. Następnie wyjmij go, połóż na niego łyżeczkę
przetworu, i włóż z powrotem na chwilę do zamrażalki (wystarczy kilka minut). Nasz sok z agarem się zetnie i zobaczymy, czy taki efekt nas satysfakcjonuję. Jeśli przypadkiem dodamy za dużo agaru, możemy do
przetworu dodać trochę
wody, ale sprawi to, że będzie on mniej intensywny w smaku. Dlatego radzę, lepiej dodać mniej agaru i
potem ewentualnie dosypać, niż rozcieńczać
przetwór wodą :)