Kolejna propozycja na obiad w 30 minut ląduje na moim blogu. Danie szybkie, czaruje smakiem i prostotą wykonania. Wędzonego łososia uwielbiam pod każdą postacią - w pastach, na kanapkach, w sushi czy właśnie w daniach na ciepło. W każdej wersji smakuje mi wyśmienicie.Składniki:200 g wędzonego łososia500 ml śmietanki 30%4 łyżki serka mascarpone1 łyżka mąki2 łyżeczki masła prawdziwegopęczek szczypiorkusólziołowapieprzmakaron tagliatelle - ok 10 gniazd1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Do rondelka wlewamy śmietanę (ok. 5 łyżek odkładamy), dodajemy serekmascarpone, dokładnie mieszamy i stawiamy na ogniu do momentu zagotowania. Pozostałą śmietanę mieszamy z mąką.2. Do gorącej śmietanki dodajemy łososia, mąkę i masło. Całość mieszamy i gotujemy tak długo, aż sos zgęstnieje, a masło się rozpuści. Sos doprawiamy do smaku soląziołową i pieprzem.3. Gorący, jedynie odcedzony makaron mieszamy z sosem. Makaron przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.SMACZNEGO :-)