ßßß
Czasami brakuje mi pomysłu co zrobić na obiad. Tak też było i tym razem. Od gulaszu przez gołąbki doszłam do zapiekanki. Zapiekanka jest nieco czasochłonna, ale warto poświęcić jej troszkę swojego czasu, bo odpłaci wszystko smakiem :-) Mi niestety nie było dane jej zjeść (mogłam jedynie skosztować), ale widząc męża pałaszującego swoją i moją porcję odważę się napisać, że wyszła znakomita :-)Składniki:1 główka białej kapusty600 g mięsa mielonego wieprzowego10 śliwek suszonych1/2 kg żółtej fasolki szparagowej1 duża żółta cukinia4 cebule2 ząbki czosnku1/2 szkl miodu pitnego1/2 szkl ostrego keczupu1 łyżka mioduolej4 łyżki bułki tartejsłodka papryka mielonagałka muszkatołowacukiersól i pieprznatka pietruszki1. W głębokim rondlu rozgrzewamy ok 4 łyżek oleju. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Wrzucamy na patelnię i smażymy, aż uniesie się ich aromat.2. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i słodką papryką, a następnie dorzucamy do cebuli z czosnkiem. Smażymy tak długo, aż mięso stanie się lekko chrupkie. Po tym czasie wlewamy miód pitny i dusimy ok 15 minut. Na koniec do mięsa dodajemy pokrojone w plasterki śliwki, miód, keczup i bułkę tartą.3. Kapustę szatkujemy na zgrabną kostkę i gotujemy we wrzątku z dodatkiem cukru i soli ok 15 minut. Ugotowaną kapustę cedzimy.4. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut i cedzimy.5. Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy miękki środek razem z pestkami. Obieraczką do warzyw wycinamy zgrabne i długie paski cukinii.6. Do głębokiego naczynia do zapiekania wrzucamy kapustę i mięso,Wierzch zapiekanki dekorujemy paskami cukinii, a boki fasolką szparagową. Pieczemy w 200*C przez ok 35 - 40 minut.7. Zapiekankę podajemy posypaną świeżą natką pietruszki.SMACZNEGO :-)

