Wykonanie

Kolejny weekend zapowiada się równie gorąco, jak poprzednio. Zamiast stać przy garach w domu, lepiej jest wyjść i na świeżym powietrzu przygotować posiłek. Grill albo kociołek świetnie sprawdzają się w taką pogodę. Ja proponuję Wam świetne i bardzo soczyste szaszłyki podane z dipem
ogórkowo -
czosnkowym tzatziki. Nie skłamię, jeżeli napiszę, że do takiego grilla najlepiej pasować będzie również kufel zimnego
piwa :-)Składniki na 12 szaszłyków:12 plastrów
szynki surowej2 duże
cukinie6 średniej wielkości
cebul24 plastry
boczku2
czerwone paprykimarynata:1/2 szkl
oleju1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej papryki3 ząbki
czosnku przekrojone na pół1
cebula pokrojona na 4 części1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
sosu Worcestershiresól i
pieprz - wg upodobań1. Marynata do grilla: wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
Mięso dwa dni wcześniej myjemy i zalewamy przygotowaną marynatą, owijamy folią i chowamy do lodówki. Przed nabijaniem na patyki do szaszłyków
mięso kroimy na 3 paski (1 kawałek
mięsa będzie w 1 szaszłyku).2. Patyki przed nabijaniem moczymy ok 15 minut w wodzie.
Cukinię kroimy w plastry,
cebulę w małe cząstki, a
paprykę w większą kostkę. Na patyki nabijamy
mięso,
cukinię,
boczek,
paprykę,
cebulę. Na 1 patyku powinny znaleźć się 3 kawałki
mięsa.3. Szaszłyki grillujemy na średnio rozgrzanym węglu, musimy bardzo uważać, aby warzywa się nie przypaliły i aby nie wysuszyć
mięsa. Gotowe szaszłyki najlepiej smakują z dipem tzatziki - po przepis zapraszam TUTAJ .SMACZNEGO :-)



