ßßß
Kolejny weekend zapowiada się równie gorąco, jak poprzednio. Zamiast stać przy garach w domu, lepiej jest wyjść i na świeżym powietrzu przygotować posiłek. Grill albo kociołek świetnie sprawdzają się w taką pogodę. Ja proponuję Wam świetne i bardzo soczyste szaszłyki podane z dipem ogórkowo - czosnkowym tzatziki. Nie skłamię, jeżeli napiszę, że do takiego grilla najlepiej pasować będzie również kufel zimnego piwa :-)Składniki na 12 szaszłyków:12 plastrów szynki surowej2 duże cukinie6 średniej wielkości cebul24 plastry boczku2 czerwone paprykimarynata:1/2 szkl oleju1 łyżeczka słodkiej papryki1/2 łyżeczki ostrej papryki3 ząbki czosnku przekrojone na pół1 cebula pokrojona na 4 części1 łyżeczka miodu1 łyżeczka sosu Worcestershiresól i pieprz - wg upodobań1. Marynata do grilla: wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Mięso dwa dni wcześniej myjemy i zalewamy przygotowaną marynatą, owijamy folią i chowamy do lodówki. Przed nabijaniem na patyki do szaszłyków mięso kroimy na 3 paski (1 kawałek mięsa będzie w 1 szaszłyku).2. Patyki przed nabijaniem moczymy ok 15 minut w wodzie. Cukinię kroimy w plastry, cebulę w małe cząstki, a paprykę w większą kostkę. Na patyki nabijamy mięso, cukinię, boczek, paprykę, cebulę. Na 1 patyku powinny znaleźć się 3 kawałki mięsa.3. Szaszłyki grillujemy na średnio rozgrzanym węglu, musimy bardzo uważać, aby warzywa się nie przypaliły i aby nie wysuszyć mięsa. Gotowe szaszłyki najlepiej smakują z dipem tzatziki - po przepis zapraszam TUTAJ .SMACZNEGO :-)


