Wykonanie

Dziś do mojej wirtualnej książki kucharskiej dołączam kolejną pastę, tym razem z
czerwonej soczewicy. Bardzo szybka w przygotowaniu, bardzo smaczna i przede wszystkim bardzo zdrowa, idealna na śniadanie, dająca uczucie sytości na bardzo długi czas (a to wszystko dzięki ogromnej zawartości błonnika, który wypełnia nasz żołądek i hamuje przed sięganiem po słodkie przekąski).Składniki:1 szkl
czerwonej soczewicy2 szkl zimnej
wody2 ząbki
czosnku2 łyżki
koncentratu pomidorowego10
suszonych pomidorów z zalewy2 łyżeczki
oleju (najlepszy
spod suszonych pomidorów)szczypta
płatków chilliszczypta
papryki wędzonejkilka listków świeżej
bazyliisól1.
Soczewicę płuczemy, zalewamy
wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż ziarenka wchłoną całą
wodę. Na ostatnie 5 minut gotowania ściągamy przykrywkę i odparowujemy
wodę. Ugotowaną, papkowatą
soczewicę odstawiamy do wystudzenia.2.
Soczewicę przekładamy do blendera, dodajemy pokrojony w plasterki
czosnek,
suszone pomidory,
koncentrat pomidorowy,
olej,
bazylię, doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
papryką wędzoną i
płatkami chilli. Całość dokładnie miksujemy.

3. Pastę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.SMACZNEGO :-)


