ßßß Cookit - przepis na Crème brûlée kawowy i bez cukru

Crème brûlée kawowy i bez cukru

nazwa

Wykonanie

Pyszny deser, tym razem z dodatkiem kawy . Dlaczego nie robiłam go wcześniej???? Tego nie wie nikt. Crème brûlée w kawowej odsłonie, tak samo dobry jak tradycyjny !
składniki (5 - 6 naczynek po ok 100 ml)
400 ml śmietanki 30%
4 żółtka
25 g ksylitolu lub 35 g cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
cukier do posypania
przygotowanie
Nagrzać piekarnik do 150 st C. Umieścić naczynka w wysokiej, odpowiedniej wielkości blaszce. Odstawić. Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody. Śmietankę wlać do garnka, dodać rozpuszczoną kawę i podgrzewać na średnim ogniu tak długo, aż się prawie zagotuje, często mieszając. Zdjąć z ognia, odstawić przykryte na ok 15 - 20 minut. W misce ubić żółtka z ksylitolem - tak długo aż ksylitol się rozpuści a masa zbieleje. Wlać, mieszając, ciepłą śmietanę. Rozlać masę do przygotowanych foremek. Wlać do blaszki gorącą wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości naszych naczynek z masą. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut - masa się lekko zetnie. Usunąć naczynka z blachy z wodą, ostudzić. W piekarniku włączyć funkcję grill, foremki umieścić ponownie na blaszce (już bez wody), deser posypać drobnym cukrem i wstawić pod grill na 30 -60 sek. do czasu aż cukier się skarmelizuje. Najprościej użyć specjalnej opalarki. Wstawić do lodówki aby ochłodzić. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2015/01/creme-brulee-kawowy-i-bez-cukru.html