Wykonanie
Mrożona
kawa marzyła mi się od dawna. I słusznie, bo organizm sam wie, czego potrzebuje. Po wypiciu kilku łyków już wiedziałam, dlaczego tak mi się marzyła :). Doskonale gasi pragnienie, orzeźwia i pobudza lepiej, niż gorąca. Polecam wszystkim miłośnikom
kawy, i nie tylko! Myślę, że dodatek
bitej śmietany i posypki czekoladowej lub
mięty będzie pasował idealnie :) Przepis znalazłam na blogu Kuchenne Fascynacje .
Składniki:- 1,5 szklanki
wody,- 4 łyżki
kawy rozpuszczalnej,- 4 łyżeczki
cukru (w oryginalnym przepisie były 4 łyżki; moim zdaniem 4 łyżeczki są wystarczające, jednak osoby, które słodzą z pewnością powinny zwiększyć ilość
cukru),Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy
cukier i
kawę. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Kuchenkę wyłączamy,
kawę studzimy. Gdy będzie chłodna, przelewamy do silikonowej formy na kostki
lodu lub specjalnych woreczków na
lód. Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.Zimne
mleko wlewamy do szklanek, dodajemy kostki
kawowe (na standardową szklankę do
kawy wrzuciłam 3 kostki). Na wierzch można dodać
bitą śmietanę,
lody lub inne dowolne dodatki (
miętę, posypki
czekoladowe, itp.). Smacznego!