Wykonanie
Upały powodują, że często sięgamy do przepisów na
kawę mrożoną, czy inne chłodne
napoje. Dodajemy do nich
lody i często
lód w kostkach. Idealnym rozwiązaniem jest zamrożenie
kawy i dodawanie jej do zimnych
napojów, zamiast zwykłych kostek
lodu, które po rozpuszczeniu rozcieńczają nasz
napój.
Składniki:- 0,5 l zagotowanej gorącej
wody,- 4 łyżeczki dobrej
kawy rozpuszczalnej,- ewentualnie
cukier, jeśli słodzimy
kawę.Sposób wykonania:
Kawę z cukrem zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimną przelewamy do woreczków lub foremek na
lód i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.Takie
kawowe kostki/kulki
lodu możemy wykorzystać do
kawy mrożonej, innych zimnych
napojów kawowych czy po prostu zalać zimnym
mlekiem.