Wykonanie
Jadłam, a właściwie mój synuś, qatayef w Egipcie. Przypomniały mi się, kiedy w pobliskiej
cukierni, obsługująca mnie pani, sprawnym ruchem zwinęła rożek, z serwetki i wsypała posypkę do domowych
lodów. Oni też, egipscy, hotelowi kucharze, w kilka sekund zwijali placuszkowe rożki. Nie mogłam sobie tylko przypomnieć nazwy. Właściwie nie znałam nazwy. Wpisywałam w wyszukiwarkę już chyba wszystko i nic. Dopiero przeglądając oferty wakacyjne, z Maroka, trafiłam na coś podobnego. Oryginalne napełniane są mieszaniną różnych
orzechów z
miodem, sklejane jak pierogi, a
potem jeszcze smażone w głębokim tłuszczu. Te hotelowe bardziej mi odpowiadają. Nadzienie mocno kusi i jest w kolejce do zrobienia, ale na pewno nie
będę ich znowu smażyć.Składniki na około 30 rożków:ciasto:130 g
mąki pszennej, najlepiej tortowej300 ml
mleka1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaekstrakt z
wanilii lub ziarenka z połowy laskifarsz:3 czubate łyżki
ricotty3 łyżki
jagód1 łyżeczka
stewiiSkładniki ciasta dokładnie połączyć kuchenną rózgą i odstawić na przynajmniej kilkanaście minut. Składniki farszu zmiksować. Na rozgrzaną patelnię wlewać, łyżką, ciasto (można posmarować patelnię
olejem kokosowym) i smażyć, z jednej strony, złote placuszki. Można zdjąć z patelni, kiedy są suche na powierzchni. Ja czasem piekę też z drugiej, ale dużo krócej. Jeszcze ciepłe sklejamy, jednym końcem. Nakładamy łyżeczkę jagodowej
ricotty.
