ßßß
Dieta niemowlaka wydaje się być prosta. Ma jeść wszystko co zdrowe. Tylko, że w Polsce, wszystko co zdrowe jest bardzo drogie albo niedostępne. Mały człowiek uczy nas cierpliwości, jego zachowania uczą nas cierpliwości, jego dieta uczy nas cierpliwości. Na niektóre produkty, dostępne tylko w internecie, czasami czekamy bardzo długo. Oczekujemy i dalej poszukujemy. I znajdujemy. Dziwnie brzmiące nazwy, które wychwalają wszyscy topowi blogerzy, połączenia tak niewiarygodne, że nawet w bardzo dobrze rozwiniętej kuchni nie wystarcza wyobraźni. Quinoa, chia czy babka płesznik to malutkie ziarenka o mega zdrowotnej mocy! Przyszła na nie chwilowa moda czy trend na stałe wejdzie w nasze życie? Trzeba ich spróbować, żeby to ocenić. Komosa na pewno powinna zagościć na dłużej. Jej właściwości wyczerpująco opisuje Bea i jest dostępna wszędzie. Dla mnie, jednak, największym odkryciem, wśród nowej, żywieniowej fali są suche drożdże. Pierwszy raz usłyszałam o nich w programie Top Chef, kiedy jeden z magików chciał z nich zrobić... lody! Wtedy kulinarna abstrakcja, dzisiaj numer jeden w mojej kuchni, szczególnie tej niemowlęcej. Ich zawartość to bogactwo witamin i minerałów, ale smak to już insza inszość. Bardzo zbliżony do startego parmezanu. Słonawy, może trochę orzechowy, intensywny. W burgerach sprawdził się doskonale. Wcześniej jako panierka, dzisiaj jako podstawowy składnik masy rybnej. W połączeniu ze świeżym hummusem, stanowi niebanalna parę. Burgery można przygotować wcześniej, ale hummus, chwilę przed podaniem. Zmiksowany ananas, po pewnym czasie, wytrąca gorycz, która zaszkodzi całemu daniu.Składniki na 10 sztuk:350 g pstrąga, filet1 łyżka płatków drożdżowych1 mały, młody seler1 kromka chleba orkiszowego1 malutkie jajko, zerówka1 gałązka rozmarynu1 ząbek czosnku2 łyżki oliwy z anchois4 filety anchoisświeżo mielony pieprzhummus:400 g bobu1/4 świeżego ananasasok z limonkispora garść mięty2 łyżki olio peperoncino lub zwykłej oliwyświeżo mielony pieprzFilety opłukać, osuszyć i posiekać. Seler obrać, pokroić na 3 plastry, zalać zimną wodą i gotować 5 minut. Ostudzić i zetrzeć na drobnej tarce. Chleb, czosnek, anchois, listki rozmarynu i oliwę zmiksować w blenderze. Dodać do ryby razem z jajkiem, selerem, pieprzem i wyrobić masę. Uformować 10 burgerów, przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum godzinę do lodówki.Bób zalać zimną wodą i gotować 4 minuty. Przełożyć do lodowatej wody, odsączyć i obrać z łupinek. Przełożyć do kielicha blendera. Dodać pokrojonego ananasa, miętę, ostrą oliwę i zmiksować na gładka masę. Doprawić sokiem z limonki i świeżym pieprzem, chyba, że wystarczy ostrość z oliwy. Schłodzić.Burgery ułożyć na papierze do pieczenia i piec pod górną grzałką grilla, po 4 minuty, z każdej strony.Na talerzu rozsmarować hummus, na środku ułożyć burgery. Posypać zielonym groszkiem. Można też podać z pieczonym kalafiorem i młodymi ziemniakami.


