ßßß
Składniki na około trzydzieści sztuk, bo oprócz małego Berbecia krążą mi, nad głową, Dwa Metry StarszegoJeśli będziecie robić mus ze świeżych owoców, musi być dobrze wystudzony i odparowany. Inaczej z masy zrobi się ciasto naleśnikowe i nie gwarantuje, że się usmażą.Warto jednak zadać sobie trochę więcej trudu, choćby dla tych dzieci, które nie chcą jeść świeżych owoców. U mnie w plackach przeszłaby nawet kiełbasaSkładniki:1,5 szklanki mąki1 szklanka mleka1 szklanka jogurtu greckiego1/3 szklanki oleju z pestek winogron1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczenia2 czubate łychy musu jabłkowego (u mnie z domowej spiżarni)Wszystkie składniki połączyć, na końcu dodać mus. Na średnio rozgrzaną patelnię, niewidzialnie wysmarowaną olejem kokosowym lub klarowanym masłem, nakładać ciasto łyżką (jedna łyżka = jeden placek) i czekać, aż pojawią się charakterystyczne kratery. Dopiero wtedy odwracać. Smażyć jeszcze króciutko i podać polane syropem z kwiatów czarnego bzu (u nas choróbsko).Mus:2 duże jabłka2 łyżki syropu z czarnego bzu (robię sama) lub klonowego1 łyżeczka cynamonuJabłka zetrzeć na tarce, polać syropem i dusić, aż odparuje cały płyn. Doprawić cynamonem.