Wykonanie

Składniki na około trzydzieści sztuk, bo oprócz małego Berbecia krążą mi, nad głową, Dwa Metry StarszegoJeśli będziecie robić mus ze świeżych
owoców, musi być dobrze wystudzony i odparowany. Inaczej z masy
zrobi się ciasto naleśnikowe i nie gwarantuje, że się usmażą.Warto jednak zadać sobie trochę więcej trudu, choćby dla tych dzieci, które nie chcą jeść świeżych
owoców. U mnie w plackach przeszłaby nawet
kiełbasaSkładniki:1,5 szklanki
mąki1 szklanka
mleka1 szklanka
jogurtu greckiego1/3 szklanki
oleju z pestek
winogron1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 czubate łychy
musu jabłkowego (u mnie z domowej spiżarni)Wszystkie składniki połączyć, na końcu dodać mus. Na średnio rozgrzaną patelnię, niewidzialnie wysmarowaną
olejem kokosowym lub klarowanym
masłem, nakładać ciasto łyżką (jedna łyżka = jeden placek) i czekać, aż pojawią się charakterystyczne kratery. Dopiero wtedy odwracać. Smażyć jeszcze króciutko i podać polane
syropem z kwiatów czarnego bzu (u nas choróbsko).Mus:2 duże
jabłka2 łyżki
syropu z czarnego bzu (robię sama) lub klonowego1 łyżeczka
cynamonuJabłka zetrzeć na tarce, polać
syropem i dusić, aż odparuje cały płyn. Doprawić
cynamonem.