Wykonanie

Przepis żywcem wyjęłam ze starego magazynu Kuchnia. W oryginale zamiast
mąki pszennej, razowej była
mąka z płaskurki, nie do zdobycia w Toruniu.
Chleb jest smaczny, choć trochę "sypki". Może zróbcie swój eksperyment i
dajcie znać, co z niego wyszło. Kromkę zjadłam z plastrem
twarogu i
gruszki, polałam
miodem lipowym i było tak jak lubię.Składniki na 1 keksówkę:300 g
mąki orkiszowej, chlebowej100 g
mąki pszennej razowej15 g świeżych
drożdży100 ml ciepłego
mleka100 ml ciepłej
wody10 g
soli morskiej30 g stopionego, przestudzonego
masła2 średnie, ugotowane w mundurkach
ziemniaki (około 100 g), starte na drobnych oczkach1/4
cukinii (około 70 g) bez skóry, startej na drobnych oczkach100 g posiekanych
orzechów laskowychDrożdże rozpuścić w ciepłym
mleku.
Mąki wymieszać z
solą w dzieży robota. Zrobić wgłębienie, wlać rozczyn i oprószyć
mąką z
boków. Poczekać, aż się spieni. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto, około 7 minut robotem (końcówka hak). Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i poczekać, aż podwoi objętość, Keksówkę wysmarować
oliwą i posypać
mąką. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, ręką. Przełożyć do foremki i odczekać kolejne minuty, aż podrośnie. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Posypać
chleb mąką i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 35 minut. Wyjąć od razu na kratkę i ostudzić.