ßßß
Małymi kroczkami, przygotowuję wielkanocne menu. Zaczynam wcześnie, bo mam małego pomocnika, który też eksperymentuje z jedzeniem, tyle, że on na podłodze i tworzy prawdziwy tor przeszkód ;)Rok temu zrobiłam wytrawny sernik z tuńczykiem, ale nie wzbudził zachwytu, wręcz nie został zauważony, a kosztował mnie mnóstwo czasu. W okresie przedświątecznym, czas jest najcenniejszy, dlatego szukam rozwiązań szybkich, ale nie kosztem smaku. Pierwszą, stałą, jak twierdzą Panowie, propozycję już znalazłam :)
Składniki na tartę o średnicy 24 cm:1 opakowanie ciasta francuskiego3 ugotowane jajka1 puszka tuńczyka w oleju6 plastrów mozzarelli, w kostkę3 oliwkikilka kaparów3 łyżki oleju z tuńczyka3 garście rukolimasa jajeczna3 jajka3 łyżki kremowego jogurtu naturalnego3 łyżki posiekanego szczypiorkupłaska łyżeczka białej soli himalajskiej1/4 łyżeczki kurkumy, kuminu, gałki muszkatołowej, świeżo mielonego pieprzupół łyżeczki suszonego estragonu, koniecznie
Formę do tarty wysmarować masłem, wykleić spód i boki ciastem francuskim, położyć papier do pieczenia i obciążyć, na przykład, fasolą. Piec 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki masy jajecznej. Ostudzić lekko podpieczony spód i wylać masę. Posypać pokrojoną mozzarellą, ułożyć połówki jajek, kawałki tuńczyka, ozdobić oliwkami, kaparami i piec, w tej samej temperaturze, 30 minut.
Podać na rukoli polanej łyżką oleju z tuńczyka.