ßßß Cookit - przepis na Śniadaniowa tarta

Śniadaniowa tarta

nazwa

Wykonanie

Małymi kroczkami, przygotowuję wielkanocne menu. Zaczynam wcześnie, bo mam małego pomocnika, który też eksperymentuje z jedzeniem, tyle, że on na podłodze i tworzy prawdziwy tor przeszkód ;)
Rok temu zrobiłam wytrawny sernik z tuńczykiem, ale nie wzbudził zachwytu, wręcz nie został zauważony, a kosztował mnie mnóstwo czasu. W okresie przedświątecznym, czas jest najcenniejszy, dlatego szukam rozwiązań szybkich, ale nie kosztem smaku. Pierwszą, stałą, jak twierdzą Panowie, propozycję już znalazłam :)
Składniki na tartę o średnicy 24 cm:
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 ugotowane jajka
1 puszka tuńczyka w oleju
6 plastrów mozzarelli, w kostkę
3 oliwki
kilka kaparów
3 łyżki oleju z tuńczyka
3 garście rukoli
masa jajeczna
3 jajka
3 łyżki kremowego jogurtu naturalnego
3 łyżki posiekanego szczypiorku
płaska łyżeczka białej soli himalajskiej
1/4 łyżeczki kurkumy, kuminu, gałki muszkatołowej, świeżo mielonego pieprzu
pół łyżeczki suszonego estragonu, koniecznie
Formę do tarty wysmarować masłem, wykleić spód i boki ciastem francuskim, położyć papier do pieczenia i obciążyć, na przykład, fasolą. Piec 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki masy jajecznej. Ostudzić lekko podpieczony spód i wylać masę. Posypać pokrojoną mozzarellą, ułożyć połówki jajek, kawałki tuńczyka, ozdobić oliwkami, kaparami i piec, w tej samej temperaturze, 30 minut.
Podać na rukoli polanej łyżką oleju z tuńczyka.
Źródło:http://gotujekomus.blogspot.com/2015/02/sniadaniowa-tarta.html