Wykonanie
Z Wikipedii:Cukinia– odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "
cukinia" od włoskiego zucchina (tj. mała
dynia). Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa
kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki.A dziś
podróbka kotleta
schabowego czyli
cukinia w
bułce tartej.Smak takiego kotleta jest świetny! Jest to lekka
słodycz.
Składniki:
Cukinia2
jajka2 łyżki
mlekabułka tartasólpieprzolej do smażeniaWykonanie:
Cukinię umyć. Odkroić piętki a resztę skroić na plastry.
Jajka rozmącać z
mlekiem.
bułkę tartą wymieszać z
solą i
pieprzem. Na rozgrzany
olej kłaść
cukinię wymoczoną w
jajku oraz obtoczoną z każdej strony
bułką.