Wykonanie
Dziś mam dla was przepis na pyszne, mięciutkie ciasto
dyniowe z
jabłkami i kruszonką. Świetnie sprawdzi się jeśli macie ochotę na pożywny, niezbyt słodki wypiek (jeśli wolicie słodsze ciasto proponuje dodać 2/3 szklanki
cukru), a w lodówce gotowe puree
dyniowe .Ciasto zyskały same pozytywne opinie i zniknęło w bardzo szybkim tempie.Zachęcam was do wypróbowania przepisu.Składniki na blachęciasto:1 szklanka
mąki kukurydzianej1 szklanka
mąki żytniej2 szklanki
mąki pszennej typ 6500,5 szklanki
cukru trzcinowego1 szklanka
mleka1,5 szklanki puree
dyniowego3
jajka25g
drożdży1 łyżeczka
cynamonu0,5 łyżeczki
gałki muszkatołowej3 duże
jabłkakruszonka:50g
oleju kokosowego *50g
cukru trzcinowego100g
mąki orkiszowej*Użyłam rafinowanego
oleju kokosowego, więc kruszonka nie miała charakterystycznego zapachu
kokosa.Przygotowujemy rozczyn- w szklance ciepłego
mleka rozpuszczamy
drożdże i łyżeczkę
cukru. Odstawiamy na bok.Do miski przesiewamy
mąkę kukurydzianą, żytnią i pszenną. Dodajemy
cukier, puree,
jajka,
przyprawy i zrobiony wcześniej rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Powinno być miękkie i może delikatnie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.Po tym czasie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy na kolejne pół godziny.W międzyczasie
jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plastry.
Olej kokosowy rozpuszczamy i dokładnie mieszamy z
cukrem i
mąką.Na wyrośnięte ciasto kładziemy
jabłka i kruszonkę. Pieczemy je przez okolo 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.Smacznego;)