ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ciasto dyniowe z jabłkami i kruszonką

Drożdżowe ciasto dyniowe z jabłkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla was przepis na pyszne, mięciutkie ciasto dyniowe z jabłkami i kruszonką. Świetnie sprawdzi się jeśli macie ochotę na pożywny, niezbyt słodki wypiek (jeśli wolicie słodsze ciasto proponuje dodać 2/3 szklanki cukru), a w lodówce gotowe puree dyniowe .
Ciasto zyskały same pozytywne opinie i zniknęło w bardzo szybkim tempie.
Zachęcam was do wypróbowania przepisu.
Składniki na blachę
ciasto:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki żytniej
2 szklanki mąki pszennej typ 650
0,5 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka mleka
1,5 szklanki puree dyniowego
3 jajka
25g drożdży
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 duże jabłka
kruszonka:
50g oleju kokosowego *
50g cukru trzcinowego
100g mąki orkiszowej
*Użyłam rafinowanego oleju kokosowego, więc kruszonka nie miała charakterystycznego zapachu kokosa.
Przygotowujemy rozczyn- w szklance ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże i łyżeczkę cukru. Odstawiamy na bok.
Do miski przesiewamy mąkę kukurydzianą, żytnią i pszenną. Dodajemy cukier, puree, jajka, przyprawy i zrobiony wcześniej rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Powinno być miękkie i może delikatnie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy na kolejne pół godziny.
W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plastry.
Olej kokosowy rozpuszczamy i dokładnie mieszamy z cukrem i mąką.
Na wyrośnięte ciasto kładziemy jabłka i kruszonkę. Pieczemy je przez okolo 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego;)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/09/drozdzowe-ciasto-dyniowe-z-jabkami-i.html