ßßß Cookit - przepis na Racuszki dyniowe

Racuszki dyniowe

nazwa

Wykonanie

Pojawiło się już na blogi kilka przepisów na wykorzystanie dyni. Zapewniam was, że ukaże się ich jeszcze sporo, bo dyni na ogródku stale przybywa.;)
Tym razem przygotowałam dla was nieco odmienione racuszki. Zrobiłam je z miksu trzech mąk i dodałam puree dyniowe, dzięki któremu placuszki są wilgotne. Jako, ze bardzo lubię cynamon, on również znalazł się w cieście, ale jeśli chcecie, możecie go pominąć.
Składniki na 25 sztuk:
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
1 szklanka puree dyniowego
1 i 1/2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
łyżeczka cynamonu
25g drożdży
2 duże jabłka
Z 1/2 szklanki ciepłego mleka, drożdży i cukru przygotowujemy rozczyn- wszystkie składniki dokładanie mieszamy i odstawiamy na bok.
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy puree, mleko, jajka, cynamon. Całość dokładnie miksujemy z rozczynem. Na koniec, do ciasta wrzucamy drobno pokrojone jabłka.
Racuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej bez tłuszczu.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/08/racuszki-dyniowe.html