Wykonanie
Pojawiło się już na blogi kilka przepisów na wykorzystanie dyni. Zapewniam was, że ukaże się ich jeszcze sporo, bo dyni na ogródku stale przybywa.;)Tym razem przygotowałam dla was nieco odmienione racuszki. Zrobiłam je z
miksu trzech mąk i dodałam puree
dyniowe, dzięki któremu placuszki są wilgotne. Jako, ze bardzo lubię
cynamon, on również znalazł się w cieście, ale jeśli chcecie, możecie go pominąć.Składniki na 25 sztuk:1/2 szklanki
mąki ryżowej1/2 szklanki
mąki orkiszowej1/2 szklanki
mąki pszennej typ 6501 szklanka puree
dyniowego1 i 1/2 szklanki
mleka2
jajka2 łyżki
cukru trzcinowego nierafinowanegołyżeczka
cynamonu25g
drożdży2 duże
jabłkaZ 1/2 szklanki ciepłego
mleka,
drożdży i
cukru przygotowujemy rozczyn- wszystkie składniki dokładanie mieszamy i odstawiamy na bok.Do miski przesiewamy
mąki, dodajemy puree,
mleko,
jajka,
cynamon. Całość dokładnie miksujemy z rozczynem. Na koniec, do ciasta wrzucamy drobno pokrojone
jabłka.Racuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej bez tłuszczu.Smacznego:)